ISTAKNUTE VIJESTI

Ne umanjujući slavu odvjetničkog umijeća iskazanog u obrani RH pred MKSJ u Haagu najistaknutijoj trojci Mišetiću, Kehou te Mikuličiću, posebno smo ponosni na stručnost kanadskih pravnica hrvatskih korijena Ane Katalinic i Diane Juricevic, te američkog Hrvata Tomislava Z. Kuzmanovica

Čim su se slegnuli prvi dojmovi nakon odluke Žalbenog vijeća Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Den Haagu, kojom su preinačene osuđujuće presude generalima Gotovini i Markaču u oslobađajuće, moguće je ležernije progovoriti o valu neopisive radosti građana diljem domovine i među našim ljudima u svijetu, osobito onima čija je stručnost bila presudna za slom lažne optužnice generalima i Hrvatskoj - koja je počivala na koncepciji udruženoga zločinačkog pothvata (Joint Criminal Enterprise). Riječ je o ekspertima s međunarodnom reputacijom čija je argumentacija uvjerila predsjednika Žalbenoga vijeća MKSJ suca Theodora Merona, američkog Židova brilijantne profesionalne karijere koji je i sam proživio strahote druge svjetske kataklizme, da je pravda spora ali dostižna. U odvjetničkim timovima koji su dokazali čestitost Domovinskoga rata marljivo su radili Amerikanci, Kanađani, Irci, Hrvati i jedan Iranac, uvjerivši uz Merona suce Mehmeta Güneya i Patricka Robinsona u nedužnost generala Gotovine i Markača. U javnosti je najprisutniji Luka Mišetić, rođen 1970. u obitelji čikaških Hercegovaca koji do 17. godine nije dolazio u Hrvatsku. Njegov otac Ivan potječe iz Grabovnika, a majka Iva Čuvalo iz Proboja. Nakon završenoga studija politologije, upisuje pravni fakultet u Chichagu, gdje danas ima odvjetnički ured. U središte medijske pozornosti Mišetić dolazi 1999. kada je kao najmlađi odvjetnik u povijesti zastupao nekoga pred međunarodnim kaznenim sudom. Bio je to Haaški sud, a klijent mu je bio bosanski Hrvat Ante Furundžija.

Ne umanjujući slavu odvjetničkog umijeća najistaknutijoj trojci L. Mišetiću i one koju nesporno zaslužuje Greg Kehoe te voditelj tima generala Markača zagrebački odvjetnik Goran Mikuličić, posebno smo ponosni na stručnost dviju kanadskih pravnica koje su danonoćno iščitavale mega-spis u timu generala Gotovine. Tri ugla Mišetiću i Kehou, pobjednicima specijalnog rata protiv Hrvatske u 21. stoljeću, godinama je držala u Haagu jedna žena Ana Katalinic, rođena u gradiću Prince Georgeu. Roditelji su joj se doselili iz Brinja i Vratnika. Ističe da je poticajnu iskru osjetila kad je 1990-ih započeo Domovinski rat. Studirala je međunarodne odnose i prijavila se za službu u UN-u, odakle je upućena u Haag. Afirmirala se radeći u tužiteljstvu. Bila je istražiteljica u procesu Miloševiću. Uz Anu, zadivljuje pronicavost i druge Kanađanke, samozatajne Diane Juricevic, čiji su roditelji iz Omiša i Pule. U njezinu stručnom fokusu su ljudska prava otkad je doktorirala na Sveučilištu u Torontu 2004. godine. U timu je bila usredotočena na analitiku presedana, tj. analize svih slabosti protivničke tužiteljske strane. Inteligentnim Kanađankama pridružio se u Markačevu timu i američki Hrvat Tomislav Z. Kuzmanovic iz Milwaukeeja.

Obiteljske su im priče poput antičkih drama jer je iza njih egzodus iz domovine šezdesetih godina prošloga stoljeća, koji se smirio na sjevernoameričkome kontinentu, ne zaboravivši svoju dalmatinsku kolijevku u kojoj su baštinili bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje. Od srca im hvala! Kćeri i sinovi iseljenika do pobjede, rame uz rame s ekspertima kakav je profesor prava iz Montreala Payam Akhavan, podrijetlom Iranac, koji je uložio fascinantnu energiju u analitiku cijeloga slučaja. Iz timova u Zagrebu, uz proganjanoga Marina Ivanovića, treba pohvaliti svih 20 odvjetnika, istražitelja, informatičara i prevoditelja koji su pet godina obrađivali desetke tisuća stranica dokumenata i tisuće sati video i audio zapisa.

Među najučinkovitijim zajedničkim inicijativama za pomoć u obrani generalima je Zaklada Za istinu o Domovinskom ratu, utemeljena 16. siječnja 2006., čiji su formalni utemeljitelji bili zakladnici Dunja Zloić-Gotovina, stožerni brigadir Željko Hučić i načelnik općine Pakoštane Milivoj Kurtov, dok je u Upravnom vijeću Zaklade djelovalo devet uglednih osoba iz različitih područja javnog života domovinske i iseljene Hrvatske. To su Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, neurokirurg Josip Paladino, glazbenik Miroslav Škoro, reprezentativac Stojko Vranković, poduzetnik iz Australije Marko Franović, financijašica Dunja Vidošević, poduzetnik iz SAD-a Ilija Letica, te odvjetnici Ivan Ćurković i Ante Župić. Emocije iseljeništva najsnažnije je artikulirao ponovno čikaški Hercegovac Mišetić u izjavi koja je osobno intonirana: „Zahvalan sam ne samo generalu Gotovini, nego i dragome Bogu što sam izabran za njegova branitelja.“

„Ovo je velika pobjeda i za hrvatsko iseljeništvo. Ante Gotovina došao je iz iseljeništva braniti svoju domovinu, kao i mnogobrojni drugi sinovi i kćeri naših Hrvata koji žive diljem svijeta. Gotovinu je u Haagu obranio Mišetić, sin iseljenika iz Chicaga, jedan od nas. Prestanimo zatvarati oči i priznajmo da Hrvatska ne može bez svog iseljeništva. Ono je dalo živote, novac i ljubav za svoju Hrvatsku, a sada je obranilo i Gotovinu u Haagu. To se nikad ne smije zaboraviti“, uskliknuo je njujorški glazbenik i lobist Nenad Bach.


Vesna Kukavica