ISTAKNUTE VIJESTI

Knjiga Mije Juretića "Socijalizam 21. stoljeća" predstavljena je danas u prostorijama Saveza antifašističkih boraca Hrvatske u Zagrebu, a tijekom predstavljanja ču se mogle čuti i teze, poput one koju je iznio publicist Svetozar Livada, po kome je Domovinski rat kontrarevolucija a Titovi partizai borci protiv kapitalizma.

Urednik knjige Božidar Dugonjić ocijenio je da knjiga sažeto nudi informacije i ocjenjuje političke događaje i stanja koji su se dogodili i koji će se dogoditi, prenijela je Hina.

Dugonjić smatra kako je Juretić napravio podsjetnik na stanje zadnjih dvadesetak godina te je čitateljima pružio informacije koje sad više ne moraju tražiti u dvadesetak svezaka Marxovih i Titovih djela.

Livada: Domovinski rat je kontrarevolucija

Publicist Svetozar Livada je istaknuo kako autor vjeruje da je socijalizam alternativa kapitalizmu jer je, kako je kazao, Karl Marx prije nego što je počeo pisati o ideji socijalizma pročitao oko 20 tisuća knjiga. "Čovjek, društvo i njegova vrsta ne zanimaju kapitalizam", rekao je i ustvrdio kako je "zbog vanjske politike svaki predsjednik SAD-a ratni zločinac".

Po Livadinim riječima, kapitalistički svijet ekonomski se i vojno homogenizira pa je sad, kako je ustvrdio, i Hrvatska "dobila svoju okupacijsku zonu u Afganistanu".

Za demokratske promjene koje su zahvatile istok Europe ustvrdio je kako je riječ o jednoj od najvećih kontrarevolucija nakon koje se revolucionarima skratio život za 3,5 godine.

"Pobjedom revolucije popravili smo sve antropometrijske mjere", ocijenio je Livada veličajući Staljinove pothvate te dodajući kako su nakon provedene komunističke revolucije ljudi postali viši, jači, deblji i zdraviji.

Livada smatra kako je hrvatski Domovinski rat, kao i promjene koje su početkom devedesetih godina zahvatile istočnu Europu, također kontrarevolucija.

Po Livadinim riječima, ulazak Hrvatske u Europsku uniju je obično prihvaćanje kolonijalnoga položaja, što oni koji izdvajaju dva milijuna kuna za proslovu tog događaja smatraju srećom i radosti.

Livada je također rekao i da su se antifašisti (komunisti) borili u Drugome svjetskom ratu protiv kapitalizma.

 

M.B.