ISTAKNUTE VIJESTI

Na stavove koje je prije nekoliko dana iznio Hrvatski generalski zbor reagirali su danas predsjednik Sabora Josip Leko i bivši predsjednik Stjepan Mesić. I jedan i drugi bi očito vrlo rado zabranili Hrvatskom generalskom zboru pravo na javni istup. Umjesto udruge umirovljenih generala očito bi radije slušali RECOM, DOCUMENTU ili koju od Pusićevih udruga, koje izdašno financiraju iz proračuna.


Ne bih volio da generali presuđuju o političkim opcijama, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko osvrćući se na kritike umirovljenih generala udruženih u Hrvatski generalski zbor na račun aktualne vlasti.

"U demokratskom društvu i zemlji svatko ima pravo na svoje viđenje, svoju kritiku i s tog aspekta nema nikakvih problema. Problem nastaje kada se javlja udruga generala, u toj situaciji konotacija je sasvim druga. Ne bih volio da generali presuđuju o političkim opcijama", rekao je Leko u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".

>>Generalski zbor: Zar je Vlada toliko gluha i slijepa da nije čula riječi Tomislava Nikolića o Vukovaru kao srpskom gradu?

Na tvrdnje udruge generala kako se imaju pravo očitovati o svim pitanjima u Hrvatskoj jer su je branili, odgovorio je kako u obrani države vrijede pravila koja se odnose na ratno stanje i vojsku, a da u demokraciji i demokratskim zemljama vrijede druga pravila.

"Prema tome, svaka kritika je legitimna i demokratska, ali procjenjivanje tko je u pravu sa stajališta generalske udruge ili zbora zvuči loše, nedemokratski", kazao je Leko.

Mesić: Nije normalno da generali sudjeluju u nekim posebnim političkim opcijama

-U zemlji vladavine prava nije normalno da generali sudjeluju u nekim posebnim političkim opcijama. Ovo što se dogodilo graniči s dobrim običajima svake demokratske države, rekao je Stjepan Mesić, koji očito namjerno "brka" generale i Udrugu umirovljenih generala.

S Mesićem je razgovarao HTV-ov novinar Hrvoje Zovko koji je bivšeg predsjednika intervjuirao za dokumentarni film o generalima Gotovini i Markaču u kojem je Mesić prezentirati svoju istinu političkim događajima koji su obilježili slučaj dvojice generala.


M.M.