ISTAKNUTE VIJESTI

U Sisku su ovih dana postavljeni plakati koalicije predvođene HDZ-om, na kojima su prikazana dva dlana, jedan s petokraka i srpom i čekićom, drugi sa raspelom.

Vjerovali ili ne, galamu oko plakata podigla je SDP-u bliska Građanska akcija, koja je na svom facebook profilu objavila fotografiju plakata, te usput optužila HDZ i njegove koalicijske partnere za navodni rasizam jer im se, kako tvrde, učinilo da je ruka koja drži petokraku crna, mada je izvjesnije kako je ta ruka više krvava nego crna.

Glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš odbacila je ovakve optužbe, naglasivši kako 'HDZ ima jasne stavove po pitanju diskriminacije po bilo kojoj osnovi'.

-'I baš zbog toga podnijet ćemo kaznenu prijavu zbog povrede ugleda protiv Građanske akcije koja nas na svojim web stranicama uspoređuje s nacistima', - rekla je Oruč Ivoš.

Petokraka ponovo zaštitni znak SDP-a

Istodobno, u hrvatskoj je javnosti šutke primljen povratak petokrake u središnjicu SDP-a. U nekoliko javnih istupa Zorana Milanovića iza njegovih leđa je bio jasno vidljiv komunistički simbol koji je oblikom identičan onom s oficirskih kapa JNA, pod kojima je 1991. izvršena agresija na Republiku Hrvatsku.

Premda je riječ o simbolu koji je moderna Europa osudila kao simbol totalitarističkog režima, nitko u Hrvatskoj, pa ni Građanska akcija, nije reagirao na povratak SDP-ove simbolike u mračno razdoblje komunizma, koji je iza sebe na prostoru Slovenije, Hrvatske i BiH ostavio nekoliko tisuća masovnih grobnica. Tezno, Barbarin rov, Macelj, Jazovka, Ovčara i Škabrnja su samo neke od njih koje su do sada istražene.


Pod istom ovom zvijezdom petokrakom razarani su i Vukovar, Gospić, Dubrovnik, Osijek. Pod zvijezdom petokrakom dogodio se i zločin na Ovčari, Škabrnji i mnogim drugim mjestima.

Umjesto da "prigrli" crvenu ružu koja je simbol europske socijal-demokracije, Zoran Milanović i njegove pristaše prigrlili su zvijezdu petokraku, pokazujući tim potezom zbog čega i agresiju JNA na Republiku Hrvatsku žele preimenovati u građanski rat.

Naravno, Građanskoj akciji, Documenti i sličnim udrugama takvo što uopće ne smeta. Smeta im simolika krvave ruke koja drži Milanovićevu petokraku.



R.Horvat