ISTAKNUTE VIJESTI

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas da će njegova stranka podržati ustavne promjene kojima SDP namjerava ukinuti zastaru za politički motivirana ubojstva, ali kao preduvjet za razgovore o toj temi navodi povlačenje kontroverznog "lex Perković" zakona.


– Naravno da ćemo podržati promjene Ustava, ako ništa drugo ne preostaje i ako neće povući ovaj zakon, naravno da ćemo na jesen o tome porazgovarati, ali će nas jako, jako zanimati definicija tog članka u Ustavu. Zanima nas procedura, mi smo bili protiv takvog jednog, rekao bih, nekorektnog postupka – ponovio je Karamarko ono što je rekao i prošli petak nakon neuspješne sjednice Odbora za Ustav.

Navodi da su spremni razgovarati na ovu temu kako bi pitanje komunističkih zločina napokon bilo rješeno.

– Spremni smo razgovarati jer želimo prije svega da iskreno, autentično riješimo problem komunističkih zločina, za razliku od njih koji su puno skrivali. Ja sam kao ministar pokrenuo neke postupke, zašto me tada nisu podržali? Tada su me optužili i osudili da hapsimo ljude s toliko godina, da ih privodimo ovako, itd... To je bila izvanredna prilika da prije ulaska u EU pokažemo dobru volju da mi to želimo raditi, ali tada sam to radio samo ja kao nestranački ministar u HDZ-ovoj vladi. Sad sam predsjednik HDZ-a pa je ta želja potencirana. Ako to oni ne naprave, onda ćemo to mi napraviti kada dođemo na vlast – objašnjava Karamarko koji vladajućima najviše zamjera što se s "lex Perković" išlo tek nakon što je Njemačka ratificirala naš ugovor.

Smatra kako bi kontroverzni „lex Perković“ trebalo povući, što je prema njemu temeljni preduvjet za otvaranje razgovora o promjeni ustava.

– Mislim da taj zakon nije bio potreban i mi smo inzistirali da se on povuče. Naravno da smo za to da se s komunističkim zločinima raščisti, ali ne samo kroz ovu fazu, tipa mogućih inkriminacija gospodina Perkovića i sličnih nego puno puno šire. Želimo razriješiti komunističke zločine i želimo kroz procesuiranje tih zločina reći što je zapravo predstavljao taj period komunizma u Hrvatskoj. Neki očito to skrivaju kao zmija noge i ne žele o tome pričati – nastavlja Karamarko kojeg brinu potencijalne manipulacije s odlukom da se mijenja Ustav, a da s druge strane u "lex Perkoviću" govorimo da nećemo izručivati.

Kao prioritet navodi utvrđivanje komunističke piramide odgovorne za zločine.

-Ono što smo mogli napraviti s jednom malom lopatom i motikom, gospodinu Milanoviću za to treba traktor. Ali ako je potrebno kupiti traktor i trošiti energiju na to, u redu. Mi ćemo u konačnici i na to pristati samo da riješimo problem. Moramo reći što su značili komunistički zločini i što je značio taj period u hrvatskoj povijesti i osuditi ga kao takvog i u konačnici otkriti po zapovjednoj odgovornosti tko su ti krivci i da se vidi do koga ćemo doći. Past će mnoge ikone i pozlate s mnogih poznatih imena, ali mislim da je vrijeme da to napravimo. Ušli smo u Europu, a Europa se s tim ne igra, Europa je riješila problem komunističkih zločina – tvrdi Karamarko te ponavlja da su stvari riješene ako vladajući povuku "lex Perković" i da se onda može razgovarati o promjeni Ustava.

– Ako misle da se to ne može riješiti lopatom i motikom, nego traktorom, onda ćemo mi to riješiti traktorom zajedno s njima – zaključio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

 

 

R.H.