ISTAKNUTE VIJESTI

Pod predsjedanjem voditelja Odjela Ilije Vrljića, a u nazočnosti domaćina, načelnika općine Neum Živka Matuška i njegova pomoćnika Vicka Jogunice, u prostorijama općine Neum, 21. ožujka 2014. (petak), održana je utemeljiteljska sjednica Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskoga narodnoga sabora (ODSDR HNS).


Do utemeljenja ovog Odjela došlo je nakon dugogodišnjega predanog rada Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ i općinskih Povjerenstava za grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća na istraživanju partizansko-komunističkih zločina u Herceg-Bosni. U traganju za svojom pobijenom subraćom franjevcima, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, inače pokretač utemeljenja općinskih Povjerenstava, neumorno radi i istražuje još od 2007. godine, općinska Povjerenstva za grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća tragaju za žrtvama partizansko-komunističkog zločina svaka na svom ozemlju već više od pet godina (u Širokom Brijegu od 2009., u Neumu također od 2009., u Ljubuškom od 2010.), dok je Koordinacija općinskih Povjerenstava utemeljena 2012. godine i od tada objedinjuje i koordinira njihov rad. Naime, u situaciji i državnoj tvorevini u kakvoj živimo, u kojoj se općinska Povjerenstva u svom radu, umjesto potpore, susreću s brojnim i neočekivanim problemima i opstrukcijama, pokazalo se nužnim objedinjavanje rada svih Povjerenstava, što bi trebalo rezultirati većom učinkovitošću i bržim ostvarenjem osnovnoga zacrtanog cilja: zbrinjavanju posmrtnih ostataka svih žrtava partizansko-komunističkog zločina, kako vojnika tako i civila, iz Drugoga svjetskog rata i poraća u Herceg-Bosni.

Na konstituirajućoj sjednici Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskoga narodnog sabora obavljeno je nekoliko imenovanja: imenovanje glavnog tajnika, četiri županijska predstavnika, četiri vanjska člana, te su formirane i četiri Službe kojima su imenovani voditelji. Za glavnog tajnika Odjela DSDR jednoglasno je izabran Niko Marušić. Također jednoglasno imenovani su: za voditelja Službe za otkrivanje ratnih zločina u DSDR Pero Kožul; za voditelja Službe za odnose s javnošću i izdavaštvo Velimir Mabić; za voditelje Službe za unutarnju reviziju Nikola Koncul; za voditelja Službe za odnose s Katoličkom crkvom, te zamjenika voditelja Odjela i predstavnika Vicepostulature fra Miljenko Stojić; za predstavnika ŽZH u Odjelu DSDR Vice Nižić; za predstavnika HBŽ Mario Bagarić; za predstavnika HNŽ Ivan Sabljić; za članove Odjela DSDR zadužene za materijalne resurse Dinko Grbešić i Stanko Kvesić; te za članove zadužene za odnose s inozemstvom Damir Draškić i Miro Tokić.

Na sjednici je potom podneseno nekoliko izvješća koja su jednoglasno prihvaćena. Posebno valja izdvojiti izvješće o završetku registracije Udruge „Mir internacional“ preko koje će Odjel DSDR HNS-a voditi projekt izgradnje „Groblja mira“ na Bilima, te ostvarenje kontakta s krovnom njemačkom Udrugom „Volksbund“ koja skrbi o njemačkim žrtvama iz Drugoga svjetskog rata i poraća u svijetu. Također valja izdvojiti hvale vrijednu potporu i pomoć poznatoga hercegovačkog franjevca fra Miće Pinjuha, koji je trenutno na službi u Švicarskoj, a koji je u cijelosti na sebe preuzeo nabavku vrlo skupog uređaja za otkrivanje kostiju pod zemljom (geo-radar), koji će biti od velike pomoći i značajno unaprijediti rad svih općinskih Povjerenstava. Ova gesta fra Miće Pinjuha tim je važnija, jer je Odjel DSDR HNS-a tragajući za ovim uređajem doživio neočekivane neugodnosti i opstrukcije od Ministarstva branitelja Vlade Republike Hrvatske. Naime, kad je Odjel zatražio uređaj za otkrivanje kostiju pod zemljom (geo-radar) od pukovnika Ivana Gruića, pomoćnika ministra branitelja koji je zadužen za traganje za nestalim osobama iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, uz tisuću različitih izgovora, geo-radar jednostavno nisu uspjeli dobiti, pa čak ni marku i tip radara kako bi ga sami pokušali pronaći i nabaviti.

U nastavku sjednice utvrđene su aktivnosti koje bi trebalo poduzeti na lokalitetu Groblja mira na Bilima, kako bi ovogodišnji Europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima i u Herceg-Bosni bio dostojanstveno obilježen. Jedan od prvih i osnovnih koraka koje u tom pravcu valja poduzeti jest utvrđivanje crkvene nadležnosti nad budućim memorijalnim Grobljem mira na Bilima, te će s tim ciljem žurno biti upriličen sastanak s vojnim biskupom msgr. Tomom Vukšićem. Što se tiče građevinskih planova Odjela DSDR HNS-a, primarni je cilj, zaključeno je, do ovogodišnjega Europskog Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima pokušati izgraditi kapelicu kao ishodište budućega velikog kompleksa.

Na kraju sastanka, upitan o dojmovima, voditelj DSDR HNS-a Ilija Vrljić kratko je kazao: „Udruga registrirana, Odjel utemeljen, što nam još treba da bismo konačno krenuli u ovaj za nas iznimno važan projekt? Zadovoljan sam, naravno da sam zadovoljan! Neum je jedno od naših najstarijih općinskih Povjerenstava, dočekali su nas i ugostili vrlo srdačno. Hvala im! Ovakav način održavanja sjednica na terenu, svaki put kod drugoga općinskog Povjerenstva i dalje ćemo nastaviti, jer smo uvjereni da će to dodatno unaprijediti naš rad.“

 

V.M.