ISTAKNUTE VIJESTI

Američki stručnjak za međunarodno pravo Edward Slavko Yambrusic u telefonskom razgovoru izjavio je Hini, u povodu nepravomoćne presude generalima Gotovini i Markaču, da su časni ljudi, branitelji svoje domovine, sramotno osuđeni od jednog ad hoc nezakonitog suda.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) nije zakonit u svojoj koncepciji, zakonskoj strukturi i sudskoj praksi, izjavio je Yambrusic, napomenuvši kako je Sud pravno i zakonski ograničen ili hendikepiran, jer djeluje u jednom samobitnom sustavu u tzv. međunarodnom kaznenom pravu, a da ne razmatra zakonitost uporabe sile, t.j. agresora i branitelja u samoobrani.

"Nasilje i agresija je 'conditio sine quo non' za uspostavu sudjelovanja pojedinaca u zajedničkom zločinačkom pothvatu, koji je zločin sam po sebi", rekao je, dodavši kako je haaški ad hoc Sud stvorio "novi zakon" u tzv. progresivnom razvoju međunarodnog kaznenog prava daleko od načela Nuernberške povelje i Povelje UN-a.

Po njegovim riječima virtualni sustav, bez osnovnoga međunarodnog zločina agresije, besmislen je.

Kad su u pitanju izvori međunarodnih norma i standardi međunarodnog prava, suci ad hoc tribunala samo su "trećerazredni", t.j. "uvjerljivi autoriteti".

Zato "novi zakon" koji su oni stvorili u svojoj jurisprudenciji nema težine, kojeg bi slijedila međunarodna zajednica, dodao je.

Yambrusic tvrdi da sud koji daje prednost politici umjesto vladavini zakona ne može biti sud pravde.

"Nažalost, te odluke su još jednom potvrdile da je to politički sud u službi arogantnih međunarodnih moćnika", izjavio je američki stručnjak za međunarodno pravo Yambrusic.

Napominje da je riječ o sudu koji žrtvuje pravdu i ljudsko dostojanstvo za nesiguran mir i selektivnu zaštitu humanosti.

"Bez obzira na navodni zločin u ratu za koji se okrivljuju hrvatski generali, taj je zločin neznatan prema dobru kojem su pridonijeli i zlu koje su spriječili ili uništili te miru koji su svojom hrabrošću omogućili", smatra Yambrusic.

Po njegovim riječima slati svoje građane pred takav politički sud najizrazitiji je primjer državne neodgovornosti u osnovnoj dužnosti zaštite svojih građana. (Hina/HRsvijet)