ISTAKNUTE VIJESTI

Stožerni narednik, inženjer održavanja zrakoplova Meceslaus T. Miasldewlcz, iskočio je 18. svibnja 1944. godine iz pogođenog američkog bombardera B-l7, koji je pao na području sela Stubica u općini Ljubuški.

Nažalost, padobran mu se nije otvorio i on je tragično završio.

Mještani ga pokopali

U avionu je bilo ukupno 11 članova posade, trojica su uspješno iskočila i spasila se, a preostalih osam je izgubilo živote. Njihovi ostaci su 1947. predani SAD-u, vjerojatno se zbog smrskanosti i neprepoznatljivosti tijela i nepostojanja DNK pretrage, mislilo da su pronađeni svi, međutim, ostao je stožerni narednik Meceslaus T.Miasldewlcz. Njegovo tijelo pronašli su mještani sela Stubice i uredno ga, umotanog u njegov padobran, pokopali sa svim njegovim osobnim stvarima. To je mali dio priče ispričane u dvorani za  sastanke općine Ljubuški gdje su predsjednik OV-a Ljubuški Vice Nižić i općinski načelnik Nevenko Barbarić razgovarali s vojnim atašeom u američkom veleposlanstvu u Sarajevu, brigadirom Michaelom Schleicherom. Podatke da je u Stubici pokopan američki zrakoplovac, općinskom Povjerenstvu dostavio je mještanin Vinko Pehar, pokazao gdje su grob i ostaci njegova tijela pronađeni. Arheolog Tihomir Glavaš je iscrpno objasnio što je sve, uz izlomljene kosti pronađeno: metalna pločica s imenom stožernog narednika Meceslausa T. Miasldewlcza, njegov novčanik, džepni sat, kopča od remena, ostaci čizama i padobrana i  drugo.

Nepristupačan teren

Američki časnici su bili ugodno iznenađeni pažnjom, susretljivošću i stručnim pristupom cijelom događaju, izrazili veliku zahvalnost i dogovoreno je da se sljedećih dana pripremi posjet i obilazak groba i mjesta pada zrakoplova, koje se nalazi na dosta nepristupačnom terenu. Vojni ataše brigadir Michael Schleicher je objasnio da je avion pripadao 99. bombarderskoj skupini, vraćao se iz Rumunjske gdje je bacio bombe na naftna polja u Ploestiju. Prema svjedočenju posade iz drugog aviona koji je letio usporedno, avion je pogođen u prednji dio. Trojica su uspjeli iskočiti i preživjeli su, a ostatak posade je izgubljen. Među njima bio je i Meceslaus T. Mlasldewlcz.