ISTAKNUTE VIJESTI

Pismo hrvatskih akademika, biskupa i nadbiskupa Vijeću sigurnosti UN-a, koje je supotpisalo više od 2200 Hrvata iz niza zemalja odaslano je danas svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, stranim diplomatskim predstavništvima u Republici Hrvatskoj, kao i predsjednici hrvatske Vlade Jadranki Kosor, predsjedniku Sabora Luki Bebiću, ministru vanjskih poslova i europskih integracija Gordanu Jandrokoviću, te misiji Republike Hrvatske pri UN-u.

U dopisu upućenom najvišim hrvatskim dužnosnicima, koje je potpisao akademik Josip Pečarić, zahtjeva se  da Pismo, preko Hrvatskog veleposlanstva u UN-u, bude dostavljeno i Glavnom tajniku i Vijecu sigurnosti UN-a.

>>Inicijativa prema VS UN-a: Potpišite zahtjev hrvatskih intelektualaca za oslobađanje naših generala

-Oni su dužni  boriti se protiv rasizma svugdje u svijetu, pa samim tim i u svojim redovima. Naše je pismo i napisano povodom rasističkih presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u Haagu, dakle u sudu koji je UN i osnovao, stoji u dopisu akademika Josipa Pečarića, upućenom najvišim hrvatskim dužnosnicima

U nastavku pisma stoji: " Da su oni toga svjesni ponajbolje govori činjenica da se u Hrvatskoj od 2000. godine praktično i ne smije spomenuti taj veličanstveni pothvat Hrvatske vojske. Ne spominju ga političari, ni vi na vlasti, ni iz oporbe. Ne spominje se u glavnim medijima. Ne treba biti previše inteligentan i zakljuciti da se radi o diktatu svjetskih moćnika, jer koja bi zemlja, uz takav “gromoglasan muk”, dopustila da budu držani u zatvorima i suđeni na drakonske kazne njihovi najčasniji ljudi samo zato što su spasili toliko veliki broj ljudi", kaže se u pismu akademika Pečarića upućenom najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske.

>>Josip Pečarić: Njima je to građanski rat, a agresori su im Hrvati

>>Josip Pečarić: Najteži ratni zločin za Josipovića je činjenica da je Gotovina od srpske vojske "napravio zečeve"!

Zanimljivo je da ovo pismo nije odaslano u Ured predsjednika Ive Josipovića, koji je sukladno odredbama Ustava sukreator hrvatske vanjske politike. Međutim, bolje poznavatelje hrvatskih "ne" prilika ta "slučajnost" svakako ne iznenađuje.

 

 

Robert Horvat