ISTAKNUTE VIJESTI

Ukoliko se Josipu Boljkovcu (89) šefu OZNA-e za Kotar Karlovac u vrijeme Drugog svjetskog rata, kasnije šefu policije, a šezdesetih godina gradonačelniku Karlovca  dokaže krivnja za likvidaciju 21 osobe ubijene i zakopane u šumi Curak i Vidanka u Dugoj Resi, postat će prvi partizan u Europi osuđen za ratni zločin, tvrdi Jutarnji list.

Boljkovčev kolega oznaš iz Slunja Petar Zinaić zvan Pepa s optužbama za ubijanje 139 civila tijekom Drugog svjetskog rata nikada se nije suočio jer je umro 2009. godine u Beogradu.

>>Ekskluzivno - Eduard Špehar: Boljkovac je određivao koga će se odvesti na strijeljanje, a koga ne! (Video)

Policijski službenici Ravnateljstva policije u koordinaciji s nadležnim ŽDO-om Karlovac nakon istraživanja koje je započelo još 1998. godine ekshumacijom posmrtnih ostataka žrtava Curka i Vidanke utvrdili su osnovanu sumnja da je Boljkovac počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, jer je kršeći pravila međunarodnog prava u svibnju 1945. godine na području Duge Rese naredio ubijanje civilnog stanovništva.

- Osumnjičeni je kao šef Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac, zapovjedio da se bez stvarnog razloga uhiti i pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima, u zatvor Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac u Dugoj Resi, dovede veći broj civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta. Po njegovoj zapovijedi, pripadnici podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, hicima iz vatrenog oružja na lokaciji Vidanka-Curak, usmrtili su sedam osoba čiji identitet je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđen i još 14 drugih za sada nepoznatih osoba - priopćio je MUP nakon uhićenja Jože Boljkovca.

>>Josipu Boljkovcu jednomjesečni pritvor - Nobilo optužnicu nazvao policijskim spinom

Jutarnji list navodno je u posjedu Završnog zapisnika istraživanja masovne gorbnice Vidanka-Curak u Dugoj Resi sastavljen u studenom 1998. godine, dva mjeseca nakon prvih iskapanja koje su vodili ondašnji istražni sudac Županijskog suda u Karlovcu Juraj Boljkovac te Dragan Novosel, tada županijski državni odvjetnik, danas zamjenik glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Prema pričanju očevidaca u koloni smrti prema Curku išlo je između 28 i 32 osoba. U svojem nalazu istražitelji kažu da su pronašli posmrtne ostatke 19 žrtava, ali i da postoje indicije o još nekoliko jama na tom području. Pronašli su 17 donjih vilica, više ulomaka gornjih vilica, 38 bedrenih gostiju i isto toliko goljenica, brojni kralješci i rebra, nadlaktice i podlaktice.

Slavko Goldstein animira židovske udruge

Na vijest o uhićenju Josipa Boljkovca reagirala je američka udruga koja okuplja preživjele nacističkog holocausta i njihove potomke.  Ova je skupina – kako se navodi u vijesti agencije Associated Press – 'šokirana' uhićenjem 89-godišnjeg Josipa Boljkovca.

Elan Steinberg, zamjenik direktora organizacije koja se zove The American Gathering of Holocaust Survivors and their Descendants, je izjavio: 'U kontekstu hrvatskog kontinuiranog propuštanja kažnjavanja kriminalaca iz ustaškog režima, uhićenje jednog borca koji se borio protiv ustaša je dvolično i neprihvatljivo.'

Prema neslužbenim informacijama, naručitelj ovog reagiranja, čiji je cilj stvaranje međunarodnog pritiska na hrvatsko pravosuđe, je osobno Slavko Goldstein, koji se na ovaj čin odlučio nakon razgovora vođenog jučer sa Stjepanom Mesićem.