Logo

Novcem koji je hrvatska dijaspora u Australiji početkom devedesetih godina slala za Hrvatski nacionalni fond u Villach u Austriju, gdje su se slili milijuni dolara skupljenih za rat, manipulirao je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, izjavila je za Večernji list psihologinja Ina Vukić koja je tada bila tajnica HDZ-a za Australiju.


– Istina je da smo Mesiću predali drugi ček u iznosu od 50 tisuća dolara koji je glasio na ime bankovnog računa u Beču, Hrvatskog nacionalnog fonda, i zamolili ga da ga položi na taj račun na koji smo iz dijaspore slali novac. To se nikada nije dogodilo. Krajem siječnja 2000. Mesić je izjavio kako je na ček bio zaboravio, motao mu se po džepovima više od godinu dana te da ga je onda predao Žarku Domljanu za rekonstrukciju Banskih dvora. Mi smo novac poslali za Hrvatski nacionalni fond u Villachu, gdje su inače slani milijuni dolara koje smo skupljali za obranu i izbjeglice, a ne za druge svrhe. Nikad nisam dobila odgovor tko je zapravo unovčio taj ček i hrvatske vlasti nisu ništa poduzele da se to provjeri i javile nam. To je grubo nepoštovanje ljudi koji daruju u dobrotvorne svrhe, a možda se radi i o korupciji, rekla je Vukić.

Vukić tvrdi da taj ček od 50.000 australijskih dolara nije bio položen na bankovni račun u Villachu i da se na video snimkama može vidjeti da je Mesiću predan i ček od 100.000 dolara za Hrvatski nacionalni fond te privatni ček na njegovo ime, ali da svota nije objavljena.

- Vjerujem da se radilo o nekoliko tisuća dolara za `poklon` njemu osobno i s osmijehom ga je stavio u džep, nije ga odbio iako mu je u Australiji sve bilo plaćeno. Ti čekovi nemaju veze s gospićkom bolnicom, zaključila je Vukić.

>>Dokument pokazao - Stjepan Mesić suradnik UDB-e od 8. siječnja 1958.

>>Štefanija Balog: Zar uopće postoji albanski lobi?

Na nedavnom sudskom ročištu u Zagrebu Darko Petričić, koga je Mesić tužio za klevetu, rekao je da australijski Hrvati govore o novcu kojeg je u torbama Mesić odnosio u Hrvatsku tijekom rata, dok se na ove tvrdnje Mesić branio riječima da nikakav novac nije dobio, osim jednog čeka od 30.000 ili 50.000 dolara za bolnicu Gospiću, ali da se taj ček u metežu pri njegovu odlasku negdje zametnuo.

- Mesić je dobivao novac i u gotovini, dobivao je tisuće dolara od ovdašnjih zarada na zabavama za pomoć domovini. Postala sam nepopularna kod čelnika sydneyskog HDZ-a kada sam se bunila zbog toga. U svakom slučaju, ili Mesić nije govorio istinu na suđenju Petričiću ili je govorio neistinu 2000. godine, kaže Vukić, koja o svojim iskustvima kao tajnica HDZ-a za Australiju, humanitarnom radu, poznanstvu s hrvatskim političarima i diplomacijom te bogatoj arhivi koju posjeduje priprema knjigu.

Naravno, kao što se ne sjeća izjava, tako se ne sjeća niti "sudbine" 150.000 australskih dolara ...

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.