ISTAKNUTE VIJESTI

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je u nedjelju kako je slaba izlaznost hrvatskih građana na referendum o ulasku u EU rezultat prije svega dužničke krize u Uniji ali i krize povjerenja u političke institucije u Hrvatskoj. Šeks je također otvoreno priznao kako bez promjena ustava, dogovorene između HDZ-a i SDP-a, referendum ne bi prošao, prenosi Vijesnik.


»Prije svega, relativno slaba izlaznost rezultat je velike krize u eurozoni i krize pojedinih velikih zemalja EU-a, rekao je Šeks u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru. »To je istovremeno rezultat krize povjerenja u institucije političkog sustava u Republici Hrvatskoj«, dodao je.

Šeks je također naglasio da bez promjene ustava kojom je utvrđeno da je za prolaz referenduma dovoljna većina izašlih, referendum ne bi prošao jer na njega nije izašlo više od polovice hrvatskih birača.

»Kraj ovih rezultata večeras, da je ostao stari ustav, Hrvatska ne bi bila u EU, jer ne bi bilo 50 posto izašlih«, rekao je Šeks.

Dodao je da je ipak brojka od 67 posto od izašlih birača koja se izjasnila za ulazak u EU »i više nego solidan rezultat«.