ISTAKNUTE VIJESTI

Dvadeset vodećih svjetskih gospodarstava u subotu je na kraju dvodnevna sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka u Južnoj Koreji zatražilo sprečavanje valutnog rata.

U završnoj izjavi "svjetske vlade" G20 kaže kako želi "krenuti prema tržišno uvjetovanim tečajnim sustavima koji (...) neće zbog konkurentnosti smanjivati vrijednost valuta". Grupa G20 kaže da treba izbjegavati svaki oblik protekcionizma(u prijevodu: ne se protiviti, ne stvarati opoziciju). Na sastanku u Kyogjuu, 370 kilometara južno of glavnoga grada Seula, pokušali su naći način da se riješi sve veći spor oko tečajnih politika.

G20 - službeno samoprozvana svjetska vlada

Nesuglasice traju mjesecima, a u zadnje se vrijeme čuju optužbe da neke zemlje umjetno održavaju niski tečaj kako bi ojačale svoja gospodarstva. Sjedinjene su Države optužile Kinu da je podcijenila svoju valutu juan kako bi kineski izvozni proizvod bio jeftiniji.

Sudionici na sastanku kažu da je i dvije godine nakon vrhunca globalne financijske krize gospodarski oporavak još slab. Mnoga nova gospodarstva brzo rastu, ali stopa rasta naprednih gospodarstava još je umjerena, rekli su izaslanici na sastanku. Sudionici se nadaju u taj kaosa uveli red(Ordo ab chao).

Ministri financija i guverneri središnjih banaka na tim su razgovorima pripremili i sastanak na vrhu zemalja G20 koji će se u Seulu održati 11. i 12. studenoga.

Prezentaciju projekta "Jedna svjetska valuta" pogledajte ovdje: http://www.futureworldcurrency.com/

Vezani sadržaj: