Arhiva članaka HRsvijet.net

Istaknuvši da je to za HSP neprihvatljivo, Srb smatra da model po kojem će hrvatska dijaspora ostati bez prava glasa, a manjinama se daje dvostruko pravo glasa Hrvatsku ne vodi u dobru smjeru. 'HSP to neće poduprijeti i oštro će se tomu protiviti', rekao je predsjednik HSP-a upitan što misli o najavljenim ustavnim promjenama.

Napomenuo je da je model dvostrukog prava glasa postoji kao način davanja posebnih prava nacionalnim manjinama kad se ne osigura zastupljenost nacionalnih manjina velikim brojem zastupnika u parlamentu. "To se rješenje primjenjuje ako nacionalna manjina ima jednog ili dva zastupnika u parlamentu", kazao je. Smatra da uopće nema nikakva smisla kombinirati ta dva modela po kojima se daju najviša prava manjinama.

HSP će zauzeti stajalište o ustavnim promjenama

'Ideja je da se u Hrvatskoj mijenjaju odnosi političkih snaga, a manjine pritom služe samo kao sredstvo ostvarivanja tog cilja', rekao je Srb, dodavši da se u Hrvatskoj to ne smije dogoditi. Najavio je da će predsjedništvo HSP-a na današnjoj sjednici zauzeti stajalište o najavljenim ustavnim promjenama. Upitan o izjavi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi u slučaju referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz BiH poslao vojsku da intervenira, Srb je odgovorio kako se ta izjava preuveličava. Predsjednik HSP-a danas je predstavio predsjednike pojedinih stručnih stranačkih povjerenstava te najavio konvenciju HSP-a za 27. veljače 2010. (Hina)

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}