Arhiva članaka HRsvijet.net

U Madridu je 27. prosinca bilo jako hladno, unatoč oštroj zimi gotovo milijun se osoba: djedova i baka, strina i stričeva, majki i očeva, djevojčica i dječaka, pristiglih iz svih europskih država, okupilo oko crkve i trga Plaza de Lima na slavlju Svete Nazaretske obitelji kako bi upozorili da „Budućnost Europe ovisi o obitelji“. Na istom trgu je prije dvadeset sedam godina sluga Božji papa Ivana Pavao II. slavio svetu misu za obitelji, a njegova je tadašnja izreka „Budućnost čovječanstva ovisi o kršćanskoj obitelji“ ovaj put odzvanjala na skupu i bila ispisana na žuto-crvenim i plavim plakatima postavljenjima na trgu i u pokrajnjim ulicama.

Na skupu je sudjelovalo četrnaest europskih kardinala i nadbiskupa, četrdeset španjolskih biskupa, nadbiskupa i kardinala, te nekoliko desetaka biskupa iz Ujedinjenoga kraljevstva, Irske, Portugala, Belgije, Skandinavskih zemalja, Nizozemske, Francuske. Španjolskim su se obiteljima a skupu, organiziranom pod pokroviteljstvom Madridske nadbiskupije i Neokatekumenskoga puta, pridružile obitelji iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Estonije, Latvije, Litve, Bjelorusije, Ukrajine, Poljske, Češke, Slovačke, Albanije, Malte, Mađarske i Njemačke sa svojim svećenicima, redovnicama i redovnicima.

S trinaest tisuća sudionika Italija je bila najzastupljenija europska zemlja. U video vezi s Trga svetoga Petra Papa je pozdravio sudionike pojašnjavajući da „Bog, budući da se rodio u obitelji, očituje kako je bračna ustanova siguran put da ga se upozna i sretne“... Najvažnija služba dakle – nastavio je Benedikt XVI. – koju mi kršćani možemo učiniti drugima jest pružanje svoga, vedrog i odlučnog, svjedočenja obitelji utemeljene na braku između muškarca i žene, čuvajući i promičući brak, budući da je ta ustanova od bitne važnosti za sadašnjost i budućnost čovječanstva. Obitelj je doista najbolja škola – rekao je Papa – u kojoj se uče vrednote koje daju dostojanstvo osobi, a narode čine velikima. U obitelji se – dodao je – dijele žalosti i radosti, budući da sve ujedinjuje obiteljska ljubav jer se svi osjećaju članovima iste obitelji. Zaključujući pozdrav Papa je rekao: „Molim se Bogu da u svojim domovima uvijek udišete ljubav posvemašnje odanosti i vjernosti koju je Isus svojim rođenjem donio u svijet, podupirući je i snažeći svakodnevnom molitvom, trajnim vježbanjem kreposti te uzajamnim razumijevanjem i poštovanjem“.

Toplina ljubavi, ljepota obitelji, sloga crkvenih predstavnika zagrijali su i osvijetlili Madridski skup, dok je led ostao u redakcijama obavijesnih sredstava, koja su, u velikoj većini, zanemarila okupljanje europskih obitelji u Madridu. Ni pisali ni komentirali nisu, izuzevši neke dnevnike, radio postaje, tiskovne agencije, televizijske postaje i katoličke web-stranice. Biskup Juan Antonio Reig Pla, predsjednik Ureda za Obitelj i život pri Španjolskoj biskupskoj konferenciji, pojasnio je u intervjuu za vatikanski dnevnik 'Osservatore Romano' kako je susret „stvarnost za europski kontinent, napose za Španjolsku. Slavljena je kršćanska obitelj polazeći od tvrdnje da ona daje početak životu, čuva ljubav, odgaja osobe, jer je nerazrješivost bračne veze jamstvo za očuvanje života. Društvo je, smatra biskup, to što su obitelji. Posjetio sam brojne zatvore, mjesta patnje, čak i maloljetnika, uvjerio sam se da marginalizacija započinje kada se uništi obitelj i njezine vrednote. Madridski je skup – zaključio je biskup Reig Pla – dašak nade koji nije želio očitovati jednu ideju, nego brojne bračne parove i obitelji koji potvrđuju da je ostvariv Božji plan. Iz njega proizlazi mir, a to želimo za budućnost čovječanstva.

Berlinski nadbiskup kardinal Georg Sterzinsky ustvrdio pak da kao biskup zahtijeva od država i društva poboljšanje potrebnih uvjeta kako bi obitelji mogle odgovoriti na svoje obveze. Papin vikar za Rimsku biskupiju kardinal Vallini potaknuo je da se naviješta ljepota vjere i kršćanske obitelji pred brojnim navodnim kalupima obiteljskoga života, pred krizom obitelji i pred strahom mladih od odlučne ljubavi.

Kardinal Ennio Antonelli, predsjednik Papinskoga vijeća za obitelj, istaknuo je pak da se otajstvo zajedništva ostvaruje u Crkvi i u svakoj pravoj obitelji. Kardinal Antonio Maria Rouco Varela je obitelji u Španjolskoj i Europi pozvao da u krizi, koja u Europi svakih 25 sekunda bilježi pobačaj a svakih trideset razvod braka, daruju nadu Europi. Obraćajući se obiteljima, madridski je nadbiskup rekao da one ponovno otvaraju put za istinsku budućnost sadašnje i buduće Europe. Bez vas, drage kršćanske obitelji, Europa bi praktično ostala bez djece, a to znači, bez budućnosti života. Na skupu su vijorile na stotine španjolskih zastava i drugih europskih država, nadlijetali su ga veliki plavi baloni simboli dviju nakladničkih kuća: La Razón i L'Osservatore Romano, koje su zajedničkim izdanjem dnevnika sudionicima podijelile više od 250 tisuća primjeraka./katolici

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}