Arhiva članaka HRsvijet.net

PFOA se koristi u posuđu s neprijanjajućim dnom poput teflonskog, pakiranju hrane namijenjenoj obradi u mikrovalnoj pećnici, u sredstvima za uklanjanje mrlja...I uzrokuje bolesti štitnjače.

Britanski istraživački tim sa Sveučilišta Exeter i Medicinske škole Peninsula analizirali su uzorke krvi za američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i kemikalije pronađene na posuđu s neprijanjajućim dnom i ambalaži za hranu povezali s bolešću štitnjače.

PFOA poznata i kao C8 ili perfluorooktanoat, proizvodi se od 1940-ih, nalazi se posvuda u našim domovima i već se duže smatra kancerogenom. Novo istraživanje ukazuje da oni kod kojih je pronađena najviša koncentracija PFOA u krvi imaju najveći broj oboljenja štitnjače.

Žene - koje su sklonije oboljenju štitnjače - imaju dvostruko veći rizik, navodi se u studiji. PFOA se koristi u raznim proizvodima uključujući i posuđe s neprijanjajućim dnom poput teflonskog gdje postoji nestabilan na vrlo visokim temperaturama, pakiranju hrane u restoranima brze hrane, u sredstvima za pranje tepiha i uklanjanje mrlja s odjeće.

U tijelo ulazi kad ga progutamo ili udahnemo i ne postoji način da se nakon toga smanji njegova razina iz krvi. David Melzer, profesor epidemiologije i javnog zdravlja kaže: "Već se duže sumnja da koncentracije PFOA imaju veze s promjenama u razini hormona štitnjače. Naše analize su pokazale da kod odraslih osoba postoji solidna veza između više koncentracije PFOA u krvi i bolesti štitnjače"

Početkom 1990-ih zabrinutost zbog moguće štete za zdravlje koje uzrokuje PFOA (perfluorooctanoic kiselina) i slična kemikalija PFOS potaknula je zdravstvene stručnjake u SAD-u da ih povezuju s tumorima. Proizvođači su se na koncu složili da će ih postepeno izbacivati iz proizvodnje do 2015. godine.

Hormoni štitnjače su naime nužni za održavanje srčanog rada, reguliranje tjelesne temperature te podržavanje niza drugih tjelesnih funkcija uključujući metabolizam, reprodukciju, probavu i mentalno zdravlje.

Tamara Galloway, prof. ekotoksikologije sa Sveučilišta Exeter koja je vodila istraživanje rekla je: "Naši rezultati ističu potrebu za daljnjim istraživanjem o utjecaju niske razine kemikalija na zdravlje ljudi, primjerice PFOA koji je općeprisutna u domovima."

Ipak drugi stručnjaci ističu da studije na radnicima koji imaju daleko veće koncentracije ovih kemikalija u krvi nisu uočile vezu s problemima štitnjače./net

 

 

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}