Arhiva članaka HRsvijet.net

Oko tisuću stanovnika Donjega Lapca i okolice desetak je dana bilo bez električne energije. Struja se postupno vraća u domove, no štete od leda koji je poharao šume, voćnjake, uništio infrastrukturu, tek se utvrđuju.

Sa šljiva, supružnici Bubalo brali su dvije tone godišnje, no nakon leda, neće biti ni dvije kile, a bolje nisu prošli ni njihovi susjedi. 'Uništen mi je voćar, kompletan, plus ograda, ima tu štete', rekao nam je Stevan Popović. Mnoga su domaćinstva ostala i bez struje. Ličke šume okovane su ledom, na sve strane puca kao da je rat, a iako su prizori zime prekrasni, zapravo ne možete ni pomisliti kolike su štete, koje se već sada mjere u milijunima kuna.

Lokalni političari zadovoljni su reakcijom nadležnih službi. 'Sve je napravljeno, sve zahtjeve koje je uputila općina lapac prema državnoj upravi za zaštitu i spašavanje su odrađeni', tvrdi Joso Živković, pročelnik PUZS-a Gospić. Stanovnici raštrkanih lapačkih sela zahvalni su na pomoći, a najviše ih raduju agregati. I pošta stiže redovito, unatoč ledenom nevremenu, a dok ličke šume 'jecaju', led lomi sve pred sobom. Iako se već sada barata milijunskim iznosima, točne štete znat će se nakon procjene./dnevnik

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}