Arhiva članaka HRsvijet.netPiše: Tamara Vrdoljak

Suvremeno društvo ne karakteriziraju samo pozitivni utjecaji već i vrlo negativne promjene antropološkog statusa čovjeka. Sve manje kretanja, a sve više nemišićnih aktivnosti poput «zurenja» u televizor doveli su do posljedica. Neki od tih neprimjerenih ishoda su svakako konzumiranje brze hrane i grickalica, sjedilački stil života, prekomjerna emocionalna opterećenja roditelja i djece te naposlijetku omraženost boravljenja u vlastitom domu gdje bi djetetu ipak trebalo biti najugodnije.

Mora se priznati da je teško voljeti prostor u kojem nema dovoljno socijalnih kontakata, topline, razumijevanja, sadržajnosti i smislenosti. Nije dovoljno napuniti police i kutije gomilom skupih igračaka, prekriti podove dječjim tepisima a zidove šarenim posterima i aplikacijama.

Djetetu je mnogo bitnija atmosfera koja vlada u vašem domu.
U djetinjstvu dijete dodiruje, rastavlja, gleda, penje se, isprobava i uči više nego u bilo kojem drugom razdoblju života. Najbolje se razvija u sigurnom i poznatom okruženju. Kada je dijete nesigurno, nove stvari u okolini mogu mu se činiti prijetećima i ono će tražiti povratak u poznate uvjete i prostore.

Drugim riječima, djetetu trebate pružiti raznovrsne i sadržajne materijale koje će moći istražiti. Dijete će istraživati u skladu sa svojim potrebama, ali i ovisno o tome kakva ga okolina okružuje, odnosno da li je ta okolina poticajna s puno različitih materijala koji su nadohvat djetetu ili je pak siromašna i ograničavajuća te mu na taj način smanjuje mogućnosti razvoja.

Nekoliko savjeta kako organizirati okolinu privlačnu djetetu1.POKUŠAJTE ŠTO JE VIŠE MOGUĆE UKLANJATI NERED

Održavajte red i čistoću pomoću rasporeda obveza za sve članove obitelji pa i djecu. Atmosfera koju stvorite u ranom i srednjem djetinjstvu vašeg djeteta, zauvijek će se usaditi u njegov stil života.

Djeca obožavaju smislene aktivnosti i žele pomagati stoga ih upoznajte sa što više kućanskih poslova. U početku će to biti jednostavnije obveze poput slaganja odjeće ili, kasnije, pranje posuđa, postavljanje stola i uređivanje kreveta.

Naglasite djetetu mjesto svake stvari u kući i zamolite ga da se prema svojim stvarima odnosi odgovorno. Poučavanje kućanskim poslovima može biti dobra zabava. Slijedi nekoliko primjera.

  • Pospremanje kroz igru

Zapišite poslove na kartice, kartice izmiješajte u hrpicu a zatim vi i dijete odaberite zadatak. Iako je dijeljenje iskustva korisno, nije nužno da vi i dijete sve radite zajedno. Neke će poslove dijete djelotvornije obaviti samo.

  • Glazba za pospremanje

Izaberite veselu glazbu za pospremanje. Recite djetetu da igračke moraju biti na mjestu dok pjesma ne završi. S vremenom će se djeca naviknuti na posebne “pjesme za pospremanje” pa će biti dovoljno uključiti određenu glazbu a djeca će početi s poslom bez da im to i kažete.

  • Natjecanje u pospremanju

Pospremanje kuće može se organizirati i kao natjecanje. Tako sve kućanske obveze poprimaju “tko će prije”, a katkad i “tko će bolje” dimenziju. Razmislite i o motivirajućoj nagradi kao što je odlazak u park ili igranje omiljene igre.

 

2. UČINITE ŽIVOTNI PROSTOR MAKSIMALNO PRIVLAČNIM

U prostoru u kojem boravite osigurajte što više sunčevog svijetla koje ima terapijsko djelovanje te više slobodnog, otvorenog prostora kako bi se dijete moglo nesputano kretati. Konstantno bogatite prostor stvarima koje su ugodne djetetu. To može biti mali dio prostora za njegove stvari, ispunjen omiljenim slikovnicama, zid na kojem su njegovi crteži ili posude za bojice i flomastere brižno spremljene na mjestu koje može samo dohvatiti.

Dijete ne voli biti zatvoreno i ograničeno u kretanju, ono voli dinamiku i promjene. Kroz slobodu kretanja u vlastitom domu, slobodu izbora aktivnosti kojima će se baviti, dijete donosi odluke, a time preuzima odgovornost za vlastiti izbor. Stoga barem u ranom djetinjstvu ne zatrpavajte prostor namještajem i ukrasima (vaze, staklene figurica, ukrasne lampe, stolići i sl.) koje djetetu nisu zanimljive već su mu prepreka koju često ne smije ni dirati kako je ne bi razbilo. 

3. NEKA U KUĆI VLADA MIRNA ATMOSFERADjeci je potrebno mjesto gdje se mogu opustiti i posvetiti svojim interesima. Da bi im to omogućili potreban je mir i relativna tišina uz opuštajuću, tihu glazbu. Ne budite preglasni. Upozorenja se mogu izgovoriti i smireno. Na taj ćete način postići da vas se dijete ne boji nego da vas razumije.

Ako vam se katkad čini da je odgoj bez vikanja nemoguć, nemojte se obeshrabriti. Vikanjem se tek stvara kaotična i neugodna atmosfera koja čini vaš dom “histeričnim” i nepodnošljivim i djeci i ostalim ukućanima.

4. UČINITE VAŠ ŽIVOTNI PROSTOR TOPLIM I PUNIM LJUBAVI

Brinite se o cvijeću i kućnom bilju. Odavno se zna da cvijeće ne služi samo kao ukras nego i kao dobar filter CO2, ovlaživač zraka i tvornica kisika. Prema preporukama studije NASE, prostori bi trebali biti opskrbljeni s čak 10 različitih biljaka koje će održavati optimalne koncentracije plinova u zraku.

Biljke unutar kućnih prostorija ne pogoduju samo fizičkom zdravlju već i smanjuju stres ukućana zahvaljujući svojim sposobnostima pročišćavanja.

Budite oslonac djeci u svakodnevnim školskim i drugim obvezama. Nemojte u tome pretjerivati i napravite malo reda u organizaciji učenja, igre i opuštanja. Djeci ponekad trebate osigurati slobodno vrijeme i odmor od škole, vrtića i drugih obveza.

Povremeno ih pustite da odspavaju koliko žele, da pogledaju crtić koji ih zanima te da provode vrijeme s vršnjacima, u kući ili van nje. Tek kad ih uistinu bar na kratko “pustite na miru”, osjetiti će slobodu koja im nedostaje bez pritiska i prigovaranja da nadoknade obveze.
 

5. POUČITE DIJETE LJEPOTI TIJELA I NJEZI KOJU ONO SVAKODNEVNO TREBA

Stara izreka kaže:
U zdravom tijelu zdrav duh!

Na isti način ljudi zdravog duha ispunjavaju prostoriju u kojoj se nalaze pozitivnom energijom. Stoga je važno da dijete već od malena shvati važnost zdrave ishrane i tjelovježbe. Odlazak na spavanje i dovoljna količina sna također su od neophodne važnosti za zdrav i cjelovit razvoj.

Djetetu nije dovoljno skrenuti pozornost na važnost njege i snage tijela. Mnogo je bolje poslužiti se korisnim savjetima i trikovima.

  • Odlazak na spavanje

    Nježna glazba i čitanje priče prije spavanja u zagrljaju mekane igračke uljepšat će djetetu odlazak na spavanje. Iako smo često svjedoci raznih preporuka kako dijete treba ostaviti u krevetu da zaspe bez nas i bilo kakvih večernjih “seansi”, upravo je suprotno. Na taj ćete način samo odgađati odlazak na spavanje, dijete će biti usamljeno i uplašeno i još će vas upornije nastojati zadržati što bliže sebi sve dok ne zaspe. Objašnjavanje koristi spavanja i tiha, ne pretopla, radije prohladna, zatamnjena soba dodatno će vam pomoći da dijete zaspi sretno, sigurno i zadovoljno. Preporučamo i toplu kupku te kvalitetan madrac i jastuk.

  • Tjelovježba

    Poučavanje opuštanju od presudne je važnosti za razvoj djeteta koje moramo osposobiti da se nosi s izazovima koji ga očekuju u sve napetijem svijetu. Blaga tjelovježba i tehnike relaksacije prikladne su za svu djecu. Umjerena, djeci prilagođena tjelovježba razvija snagu, elastičnost, gipkost, koordinaciju i dobro držanje tijela. Vježbe opuštanja uče djecu značaju tišine, smirenosti i unutarnjeg mira, te kako u njima uživati. Igre tijekom vježbanja pospješuju dječju maštu, kreativnost i umjetničke sposobnosti.

 Hr svijet 

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--

google_ad_client = "pub-4856610173099525";

/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */

google_ad_slot = "8444226637";

google_ad_width = 300;

google_ad_height = 250;

//-->

</script>

<script type="text/javascript"

src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">

</script>{/googleAds}