Arhiva članaka HRsvijet.net

Nakon što su propali “butmirski” pregovori lidera BiH o ustavnoj reformi, već više od mjesec dana u medijima BiH se govori i piše o tomu kako bi Španjolska, koja je početkom godine preuzela predsjedanje EU-om, mogla organizirati u veljači novi krug razgovora o ustavnim promjenama i ubrzanju europskog puta BiH.

U medijskim istupima pojedini lideri čak su iznosili svoje prognoze i očekivanja, uvjete i principe na kojima bi inzistirali na tim eventualnim pregovorima. Predsjednik SDA Sulejman Tihić, unaprijed izrazivši sumnje u taj sastanak, kazao je kako nema potrebe ići na njega ako se ne osiguraju mehanizmi koji će dovesti do eventualna pregovora.

Visoki dužnosnik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je kako sastanak lidera BiH i predsjedatelja Vijeća ministara BiH s predstavnicima međunarodne zajednice u Madridu ne može uspjeti ako je polazna osnova prepakirani butmirski paket.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović također se već ranije izjasnio kako podupire nastavak razgovora, ali izrazivši sumnje u vezi bilo kakvoga dogovora u izbornoj godini, dok je predsjednik SDS-a Mladen Bosić pozvao predstavnike iz RS-a da ne sudjeluju na bilo kakvim pregovorima o reformi Ustava izvan BiH i institucija sustava.

Međutim, da od toga skupa, za koji nije poznato tko ga je “izmislio”, nema ništa, priopćio je španjolski veleposlanik u BiH Alejandro Alvargonzales San Martin. On je u izjavi Srni kazao kako će njegovoj zemlji biti drago da bude od pomoći, što znači otvorena vrata za svaki sastanak političkih lidera BiH, bilo da se radi o ustavnim reformama ili nekom drugom pitanju. Istodobno, on je, međutim, odbacio informacije kako je Madrid najavio sastanak s liderima BiH u veljači.

- Španjolska nije najavila takav sastanak - rekao je veleposlanik San Martin. Također je istaknuo kako je BiH, ako želi članstvo u EU-u, potreban novi, dobro izbalansiran, demokratski i funkcionalan ustav, za čiju primjenu neće trebati vanjski arbitri.

A da od nastavka razgovora lidera BiH u Madridu nema ništa, potvrđuje i informacija o razgovoru visokog predstavnika Valentina Inzka prošloga tjedna u glavnome gradu Španjolske s političkim direktorima EU-a, na kojemu je Inzko dao otvorenu analizu napretka i zastoja u BiH u posljednje tri godine.

Iako su poduzeti neki pozitivni koraci – naročito brze i efikasne mjere u ispunjavanju zahtjeva za bezvizni režim, koje su implementirane za samo nekoliko mjeseci nakon godina kašnjenja zbog političke opstrukcije – visoki predstavnik je, kako navode iz OHR-a, upozorio kako je nedostatak političkog konsenzusa značio da ni jedna jedina važna reforma, koja bi BiH učinila funkcionalnijom državom, nije donesena ili provedena u posljednje tri godine./SD

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}