Arhiva članaka HRsvijet.net"Imam dojam da liječnici u državnim bolnicama namjerno stvaraju gužve, kako bi što više pacijenata prisilili da potraže pomoć u skupim privatnim ustanovama", ogorčena je Iva B., pacijentica KB Dubrava, gdje joj je pročelnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju ponudio usluge svoje privatne poliklinike.

Reklama biznisa

"Kada sam došla u KB Dubrava zbog lakšeg zahvata otklanjanja fibroma, profesor doktor Zdenko Stanec u svojoj mi je ordinaciji priopžio da ću na zahvat čekati godinu i pol, no da u njegovoj poliklinici Edumed to mogu već sutradan riješiti, ali za 1500 kuna."

"Ljutita sam izišla iz ordinacije i otišla. Pokušala sam nazvati “bijeli telefon” za pritužbe na liječnike, ali taj je broj bio konstantno zauzet pa sam odustala."

"Odakle liječniku pravo da svoj privatni biznis na ovaj način reklamira u instituciji u kojoj dobiva solidnu plažu", pita se Iva.

Da dr. Stanec nimalo ne krije svoje marketinške ambicije, redakcija Jutarnjeg lista uvjerila se nakon što mu je na njegov službeni e-mail poslala upit o uklanjanju fibroma. Već nakon 25 minuta stigao je odgovor:

Postoje norme

Pregled možete dogovoriti preko gđe. Marine. Nažalost, lista čekanja za operaciju fibroma je preko godinu dana budući se radi o dobroćudnoj tvorbi (više estetska korekcija). Ukoliko želite privatni pregled i operaciju molim nazovite polikliniku Edumed gdje radim izvan radnog vremena. S poštovanjem, prof. Z. Stanec - stoji u odgovoru.

Uprava KB Dubrava o ovakvim aktivnostima svojih zaposlenika ima jasan stav, ali ne čini ništa kako bi ih spriječila. Ravnatelj prof. Kujundžić kaže da Zakon o zdravstvenoj zaštiti (NN br. 15/08., članak 125.) dopušta određenim zaposlenicima rad u privatnim poliklinikama.

"Suglasnost za rad izvan punog radnog vremena daje Uprava bolnice po uvidu u izvršenost i kvalitetu posla pojedinog djelatnika. Dakle, rad u privatnim poliklinikama ne smije umanjivati opseg i kvalitetu posla u bolnici."

"Postoje kvantitativne norme koje pojedini djelatnik mora izvršiti", tvrdi Kujundžić, ali nema odgovor na pitanje kako je moguće da za određene zahvate osiguranici HZZO-a čekaju 18 mjeseci.

Tvrdi i da nema spoznaja o reklamiranju privatnih ustanova tijekom radnog vremena u njegovoj bolnici.

Dužina čekanja po pojedinim postupcima jest od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, a za neke složenije zahvate i znatno duže.

Sve liste čekanja su transparentne, tj. nalaze se na internetu. Nažalost, zlouporabu nikada sa sigurnošću ne možemo isključiti, tvrdi u pismu Uprava KB Dubrava, ne ostavljajući dojam da su spremni nešto učiniti kako bi suzbili zlouporabu.
/jutarnji


{googleAds}<script type="text/javascript"><!--

google_ad_client = "pub-4856610173099525";

/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */

google_ad_slot = "8444226637";

google_ad_width = 300;

google_ad_height = 250;

//-->

</script>

<script type="text/javascript"

src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">

</script>{/googleAds}