Arhiva članaka HRsvijet.net

Čelnici više hrvatskih prognaničkih i povratničkih udruga u bosanskoj Posavini u Odžaku su upozorili da zakon o prebivalištu, što ga je predložila hrvatska Vlada, prijeti masovnim iseljavanjem Hrvata iz BiH, objavila je Federalna televizija.

Predstavnici Saveza udruga povratnika upozorili su da se slična situacija dogodila 2001., kad su povratnici zbog zdravstvenog osiguranja odjavljivali svoje adrese u BiH, a prijavljivali prebivalište u Hrvatskoj. ‘560 od 600 Dervenčana odjavilo se iz toga grada kako ne bi izgubili zdravstvenu zaštitu i određena prava u Hrvatskoj’, rekao je predsjednik Udruženja povratnika općine Derventa Ivica Zirdum. Oni povratnici koji se odluče za prebivalište u Hrvatskoj izgubit će pravo na donacije za obnovu, građevinski materijal i druge pomoći za povratak u BiH, tvrde hrvatski prognanci koji su u najvećem dijelu s prostora Republike Srpske.

‘Nitko tko nije prijavljen u BiH, odnosno nema novu CIPS-ovu osobnu iskaznicu ne može zatražiti ni dobiti nikakvu donaciju’, upozorio je direktor Ureda za povratak prognanika u Posavskoj županiji Josip Jerković. Predsjednik Saveza izbjeglih Hrvata i povratnika Pavo Dujak rekao je kako Hrvati iz BiH nisu nikakav teret Hrvatskoj. ‘Ustavna je obveza da Hrvatska skrbi o Hrvatima u BiH, a ovaj zakon nije pomoć’, istaknuo je Dujak. Saveza udruga prognanih Hrvata ističe da bi donošenjem ovog zakona nastupili i problemi s registriranjem i glasovanjem prognanih Hrvata iz BiH na ovogodišnjim izborima u toj državi. Predloženim izmjenama zakona o prebivalištu, koje je na sjednici hrvatske vlade prošloga tjedna obrazložio ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, praktično bi se ukinula mogućnost dvojnog prebivališta, a policiji i tijelima uprave dale bi se znatno veće ovlasti pri provjeri i brisanju iz evidencije prebivališta osoba koje doista ne žive u Hrvatskoj. (Hina)

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}