Prošlog tjedna smo započeli analizu borbe između novca i prirode koja u suvremeno doba poprima gotovo epske razmjere. Korporacije tako mnogo više pokazuju vlastitu želju sa samoočuvanjem od čovjeka. Novac, njihova osnovna hranidbena jedinica, danas pobjeđuje razum i sve je teže plivati u takvim vodama. Nažalost, došlo je vrijeme da više uopće ne znamo da li se nekakav lijek na tržištu nalazi radi zadovoljavanja našeg ili "njihovog" samoodržanja te svaki čovjek postaje svojevrsni mađioničar u tom svijetu punom iluzija, prijevara i laži gdje jedna kriva odluka može u osnovi značiti život ili smrt. Zdravstvo je najveća iluzija današnjice, nekada se ljude liječilo čudotvornim radijem koji obogaćuje vodu, a danas smo izloženi raznim štetnim zračenjima, tabletama, i injekcijama za stvarne ili izmišljene neprijatelje. Zanimljivo je da najbolji dokaz za alternativne metode liječenja dolazi upravo iz farmacije. Placebo lijekovi su dokazali da je ljudski mozak uz pomoć prirode ponekad najbolja i jedina obrana od disfunkcije organizma. Pošto je baza te grane industrije načelo "otrovom protiv otrova" tako su i ovi tekstovi bazirani upravo na tome jer tamo negdje, daleko od očiju javnosti, postoje "otrovi" na prirodnoj bazi što je mnogo bolja opcija od "teške kemije" koja nam se lansira kroz reklame, televiziju i doktore kojima dodatni honorar ovisi o izboru istih.


 

METADON VS. IBOGAIN


Jedan od brandova takve poslovne politike je terapeutski lijek za heroinske ovisnike zvan metadon (kod nas poznatiji pod komercijalnim nazivom heptanon). Brojne moralne i druge dileme koje su u direktnom sukobu sa Hipokratovom zakletvom ekspresno nestaju nakon rezultata ispitivanja tržišta, pošto je ovaj lijek doživio pravi prodajni bum i veliku korist farmaceutskim gigantima. Zadovoljena je i najbitnija stavka – metadon uzimaju očajni korisnici koji nemaju izbora pa nas korporacije u ovom slučaju podsjećaju na njihove fiktivne oponente, zloglasne dilere heroina, jer im je satisfakcija velika zbog konstantnog priljeva novca a još veća kada ovisnik i druge "navuče na hors". A upravo je preprodaja besplatnog metadona (najčešće krađom iz ambulanti) sekundarna grana zarade.

Ono što nas najviše zanima je efekt na liječenje od ovisnosti. Pojednostavljeno, metadon blokira osjećaje zadovoljstva nakon uživanja heroina i zadobivenu ovisnost mozga o istima. Dakle, fizička ovisnost je nadvladana (pošto se metadon koristi i za ublaživanje boli pri operacijama itd.), no što je sa psihičkom? Laik bi vjerojatno sada rekao da korporacije zamjenjuju ovisnost o heroinu (od kojeg nemaju materijalnu korist) sa ovisnošću o metadonu (koji je vrlo unosan) što je zasigurno i istina, no problem je taj da je metadon puno teža ovisnost za oporavak tijela od heroina. Osim toga, heroinskim ovisnicima vlade subvencioniraju boravak u komunama,  dok metadonski ovisnici ovise o isplativosti vlastitog liječenja (čitaj: broju istih u klinici).

Paradoks nije teško zaključiti, ukoliko je dovoljan broj ovisnika i terapija onda je i liječenje učinkovitije, ukoliko nije, ostajete u paklu gdje je svaki dan vaše patnje dan punjenja novčanika zdravstvenih giganata (SAD prednjači u ovakvom reguliranju komuna). Zaključak je da je metadon laboratorijski spoj (poput amfetamina) čiji učinak zbilja prekida ovisnost o heroinu na moralno, no ne i financijski upitan način te je u svojoj suštini iznimno opasna umjetna droga. Zanimljivo, danas se uz sve to koristi i kao zadnji stup borbe protiv leukemije gdje, nakon što je pacijent u potpunosti uništen od kemoterapija i radijacije, se upotrebljava kao ublaživač boli. Pošto sam metadon okarakterizirao kao drogu s puno nedostataka sada dolazimo do alternative. Ibogain je prirodna psihoaktivna supstanca koju nalazimo u brojnim biljkama iz obitelji iboga. Koristi se već stotinama godina u raznim afričkim plemenima kao dodir sa višom spoznajom. Nedostaci u tretmanu heroinske ovisnosti gotovo da i ne postoje.

Iboga


Iboga


U potpunosti ometa želju ovisnika za drogom nakon povlačenja iste iz organizma, vizijama pokazuje psihičke načine oporavka od uzimanja droge i ne ostavlja posljedice. Nevjerojatni rezultati liječenja dolaze iz cijelog svijeta, postotak učinkovitosti je iznad 80%, a možda i više, jer ne postoje studije uspjeha. Naravno, pitate se zašto? Ne treba previše mudrovati da bi se zaključilo da je ovaj tretman zabranjen od strane zloglasnih zdravstvenih institucija koje su pod kontrolom farmaceuta. Ibogain je na popisu zabranjenih supstanci kao opojna droga što donosi i drugu stranu medalje. Pošto je ponekad potrebna samo jedna doza za izlječenje ovaj postupak je najjeftiniji što ne odgovara zakonima tržišta. Još jedan veliki paradoks je taj da je upravo ibogain najbolje sredstvo za skidanje s metadona, te je višestruko učinkovitije sredstvo protiv bolova. Znanstveni svijet je u fazi ignoriranja terapije (prva faza kod revolucionarnih otkrića koja iz temelja mjenjaju znanost je nijekanje, druga ismijavanje, treća ignoriranje, a četvrta prihvaćanje), jedan dio doktora je pak od početka prihvaća, no s vremenom ima prilično dobre izglede za proboj (što će nedvojbeno povećati cijene tretmana kad je prihvate korporacije). Nikada nije rano za početak borbe sa heroinom, metadonom, nikotinom i ostalim ovisnostima, a Hrvatska je pogotovo u dobroj poziciji jer su jedine dvije države koje oobravaju ovu terapiju Slovenija i Češka. Ljudi iz cijeloga svijeta odlaze kod naših susjeda i uspješno svladavaju poroke. Ako je u okršaju kemoterapije i vitamina b17 održan svojevrstan status quo, ovdje je ibogain posve porazio velikog favorita i samo je pitanje vremena kada će barem u ovom slučaju priroda i razum svladati laboratorij i profit.

 

PIŠE: Ratko Martinović


POVEZNICA: ZABRANJENI LIJEKOVI: Novac i moć protiv prirode i razuma (I.dio)

Sljedeći tjedan: PREHRAMBENI OTROVI – Kontrola razuma je moć

ŠEĆER VS. ASPARTAM