Pred izlaskom je knjiga Dossier Boričevac urednika (i jednog od autora) Josipa Pavičića, koja na 688 stranica velikog formata, na finom papiru, u boji, sa 400-tinjak ilustracija (nikad objavljenih fotografija Boričevljana i dokumenata), u tvrdom uvezu, s hrv. trobojnicom kao razdjelnom trakom, donosi niz historiografskih, memoarskih, književnih i drugih priloga o Boričevcu i njegovoj župi Male Gospe.


Prva je to knjiga u kojoj se otvoreno, bez uvijanja, obuhvatno i činjenično, iz povijesne i ljudske perspektive, kroz priču i sjećanje, progovara o sudbini sela Boričevca, o životu u selu i okolnostima u kojima je selo, zajedno sa svojom župom, nestalo u ljeto 1941., kada su selo zapalili i sve župljane, nedužne i nenaoružane seljane, zauvijek protjerali (neke i pobili) srpski ustanici (kako su sami sebe nazivali) s kokardama i ponekom crvenom zvijezdom petokrakom na kapama te bez ikakvih oznaka, ako se u oznake ne računa mržnja, dakle, četnici, komunisti i razjarena rulja.

>>Srb, 27 srpnja 1941. - Pobuna, četnika, komunista i talijanskih fašista protiv Hrvata i Hrvatske a ne antifašistički ustanak!

Prvi se put na sustavan način osvjetljava naličje događaja koji su u Jugoslaviji 45 godina prikazivani i slavljeni kao "ustanak naroda Hrvatske protiv fašizma", premda su u svojoj srži bili antihrvatski i antiljudski. Znali smo da je bilo teško biti Boričevljanin, rekao je u Boričevcu biskup Bogović; sada se iz ove knjige napokon vidi kako je to uistinu bilo - prije progona, kako se i zašto progon dogodio i kako se živjelo i živi u progonstvu.

>>Škabrnja se dogodila i 1941: Zvona u Boričevcu oglasila se nakon 70 godina

Tekstove o Boričevcu i boričevačkom kraju - rasprave, uspomene, priče, kronologije, zapise, polemike, komentare, popise stradalih, propovijedi, peticije, govore - napisali su povjesničari i publicisti, sudionici zbivanja, sami Boričevljani, njihovi prijatelji i potomci, na osnovi svjedočenja roditelja i djedova, a to su, uz druge, Josip Babić, dr. Zlatko Begonja, dr. Mile Bogović, Hrvoje Dečak, dr. Zdravko Dizdar, Ana Došen, Ive Došen, Zora Glavač, Jelica Beba Grgić, Dane Ivezić, Petar Javor, Mile Kovačević, Marija i Milkan Krpan, Jadranka Matašin, Abaz Mušeta, Marija Mužević, Ivan, Josip, Jure Juko, Krešimir, Marko, Martin Maran i Mile Pavičić, Željko Tomašević, Ana Tomljenović, Nikola Vidaković Nikac...

Knjiga će (ako se plan ne izjalovi) javnosti biti predstavljena 27. srpnja 2012. u Zagrebu, a planirano je i svečano predstavljanje u Boričevcu, za Malu Gospu 2012.

U maloprodaji će se prodavati po cijeni od 290,00 kn, a članovi Udruge Ličana župe Boričevac i njihovi prijatelji mogu je nabaviti izravno od nakladnika, po znatno sniženoj cijeni. Sve što je potrebno jest da nam se Boričevljani jave.

 

M.M.