Državno odvjetništvo izdalo je nalog za privođenje i saslušanje prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca zbog prijetećih poruka koje je izrekao prošlog tjedna, doznajemo iz izvora bliskog Državnom odvjetništvu.

Podsjetimo, Boljkovac je govoreći o istrazi komunističklih zločina rekao: "Nikakvi glasnogovornici mračne prošlosti ne mogu promijeniti činjenice i morat će  paziti za šetnje mračnom ulicom. To ima ja poručujem"!

>>Boljkovac prijeti: Glasnogovornici mračne prošlosti, čuvajte se mračnih ulica!

Da njegove rečenice tada nisu shvaćene olako, govori i činjenica da je policija počela pojačano motriti na Ivana Zvonimira Čička i Ivu Banca, čelnike Hrvatskog helsinškog odbora koji se već godinama javno zalažu da se rasvijetli uloga Josipa Boljkovca, ali i Josipa Manolića u zločinima koji su činjeni neposredno po završetku Drugog svjetskog rata.

>>Komunistički zločini: Boljkovac je određivao koga treba strijeljati

Ivan Zvonimir Čičak potvrdio je u razgovoru Javno.hr da su on i Banac "pod policijskom paskom", a da se na njih dvojicu posebno pazi ovih dana potvrđeno je i u policiji.

- Banac i Čičak nemaju službenu policijsku zaštitu ali zadnja dva tjedna ih češće obiđemo i pazimo na njih više nego što bi to bilo uobičajeno s obzirom na prirodu posla kojim se bavi HHO - rekao  je jedan policijski dužnosnik koji ipak nije znao ništa o pozivu za saslušanje koje je upućen Boljkovcu.

>>Komunistički zločini: Josip Manolić, Josip Boljkovac i Rade Bulat pod istragom

- Policija nije ništa izdavala. Mogli su to pokrenuti u Odvjetništvu, ali mi nismo još ništa dobili i iskreno sumnjam da ćemo i dobiti - rekao je policijski dužnosnik. Naime, u policiji ne skrivaju razočaranje stavom Državnog odvjetništva u vezi istraživanja komunističkih zločina. U vrhu hrvatske policije drže da su oni trenutno dosta usamljeni u nastojanju da se otkriju i procesuiraju zločini počinjeni od hrvatskih komunista.

Stvari se tu možda ipak promijene jer je danas na temu istraživanja komunističkih zločina održan zajednički sastanak MUP-a i DORH-a. Navodno su nakon tog sastanka izdani i prvi nalozi od suda za iskapanja nekih masovnih grobnica. Podsjetimo, dosada sudovi i DORH nisu policiji tu izlazili u susret pravdajući se visokim troškovima i nedostatku novaca.

U Državnom odjetništvu pak nisu htjeli ništa komentirati.

- Mi ne komentiramo pojedinačne slučajeve. Ukoliko je takav nalog i podignut nije ga podignulo republičko državno odvjetništvo nego općinsko pa ćete morati pitati kolege u Karlovcu - rekla je Martina Mihordin, glasnogovornica DORH-a. U Županijskom državnom odvjetništvu Karlovac zatražili su da im pošaljemo pismeni upit, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Novinari portala Javno.hr pokušali su dobiti komentar i od Josipa Manolića, ali on je sklopio slušalicu čim se novinar predstavio, a zatim je i isključio mobitel.

 

Javno.hr / HRsvijet

 

Vezani članci:

- Ekskluzivni interview - Michael Palaich, autor filma "Bleiburška tragedija": Velika Britanija je suučesnik u komunističkim zločinima nad hrvatskim narodom (Video)