U cilju podrške i poticanja kulturnog stvaralaštva hrvatskih umjetnika u Domovini i dijaspori, traži se izdavač ili sponzor za prvo izdanje novog, velebnog djela hrvatske i svjetske književnosti, autora Mile Prpe.

ARBORETUM POETICUM

(Sabrana djela)

Količinski, tekst Arboretuma, po prilici, odgovarao bi skoro ukupnom tekstu Biblije. Djelo je nastalo u vrlo kratkom vremenu od nekih desetak godina, s nevjerojatnom lakoćom, pod vrlo snažnim nadahnućem koje se osjeća u svakoj riječi, u svakom stihu, u svakoj misli, i toliko snažno djeluje na čitatelja da ga naprosto ponese, a sadržavao bi sljedeća autorova djela;

 1. KRALJ VJEKOVA, (Izdan kao trojezična knjiga) duhovna poema, himna ljudske savijesti, (preveden na nekoliko jezika) koji  već sad postaje dio svjetske kulturne baštine. Knjigu je svojevremeno zatražio i UNESCO. Predgovor o. Bonaventura Duda (stihovi)

 1. GOZBA ŽIVOTOM, (izdana knjiga), knjiga koja se sastoji od pet zbirki pjesama i to: Perpetua, Pladanj, Cvjetna rapsodija, Miris dunja, a naknadno dodana i peta zbirka - Ples sa suncem, s više od pet stotina pjesama. Knjiga, (iz koje brojni skladatelji uglazbljuju  pjesme), krcana je antologijskim pjesmama.

 1. SONETNA RAPSODIJA, zbirka s 444 soneta izuzetne poetske i lirske ljepote, širokog tematskog raspona i intime pjesnikovog duha. (stihovi)

 1. GLORIA MUNDI (Slava svijeta), (9100 stihova)  u knjizi su obrađene 444 po autorovom izboru važne ličnosti iz povijesti svijeta. Svakoj ličnosti  posvećeno je dvadeset stihova, počem od  asirskih kraljeva, egipatskih faraona, biblijskih i starogrčkih ličnosti, znamenitih kraljeva, vojskovođa, kipara, slikara, književnika, pjesnika, filozofa, skladatelja, izumitjela, znanstvenika,  znamenitih papa, glumaca, redatelja, političara i sl. sve do pape Wojtile.

 1. POČELO POČELA (Elementum elementorum). Metafizičko filozofsko djelo u stihovima. Središnje djelo Prpine filozofije iz kojeg se  ta filozofija razvila u sedam pravaca. Počelo počela je knjiga postanka i sadrži traktat o (anti)materiji i (anti)prostoru, traktat o velikom prasku, traktat o  Svemiru i Zemlji, traktat o Bogu, traktat o flori i fauni, traktat o čovjeku, traktat vizualne prostorne percepcije i zaključni traktat. (Predgovor akademik Prof. Dr. Andre Mohorovičić)  Djelo je prepjevano na esperanto. (stihovi)

 1. FILOZOFIJA ČOVJEKA (Kroz pisma preuzvišenom Teofilu dvije tisuće godina poslije) (izdana knjiga) . Epistolarno djelo s 68 pisama. Svako pismo sastoji se od 64 stiha. Osvrt na posljednje dvije tisuće godina ljudske civilizacije. Čita se na dah. (stihovi).

 1. ECCE HOMO knjiga s 514 psalama. Duboko eshatološko teološko djelo. U knjizi je obrađeno u stihovima 460 Kristovih misli. Svaki psalam ima 12 stihova. Djelo je vrlo visoko ocijenjeno  od strane uglednih teologa i crkvenih dostojanstvenika

 1. GLORIFIKACIJA ŽIVOTA, knjiga sadrži 1760 vlastitih autorovih gnoma (misanih izreka). Brojne se nalaze na Internetu i prenose se na sve strane i citiraju

 1. PHILOSOPHIA NATURALIS filozofsko djelo o Svemiru ima 8080 stihova. Vizualni pregled svemirskih prostranstava otvara se pred čitateljem snažnim slikovnim opisima... poput pravog filmskog prikaza.

 1. PROVISIO POSTERI TEMPORIS ( slob. prijevod -  Briga za budućnost). Dramatično ekološko djelo u stihovima. Hipotetska priča o opozivu flore i faune jer je čovjek kao upravitelj i tumač prirode nedovoljno čuva.

 1. PRELAZAK U TRANSCENDENTNO. Poema o transcendenciji. (stihovi)

 1. KNJIGA ŽIVOTA, knjiga u kojoj je, u formi romana, u vrlo napetoj priči izanalizirano oko stotinjak biljaka i životinja s aspekta da li su nastale kao rezultat kreacije ili spontane evolucije. Knjiga stvaranja flore i faune. (proza)

 1. KNJIGA KOLUMNI I NOVELA (u ovu knjigu ušlo bi oko dvjesto kolumni i novela objavljenih uglavnom na internet portalima, ali i u nekim drugim medijima (časopisima i sl.), a koje su izazvale vrlo veliki interes kod čitalačke  publike u domovini i dijaspori, kolumne koje su prenosili brojni Internet portali i poneke radio postaje u domovini i dijaspori, tako da je  autor gospodin Mile Prpa  danas neusporedivo  najcitiranija  osoba medju Hrvatima u svijetu.

U stihovnom dijelu, ARBORETUM POETIKUM  broji  oko 50.000 stihova. Knjiga bi bila ilustrirana s nekoliko desetaka originalnih autorovih slikarskih radova.

Prpa je, u slikarskom dijelu stvaralaštva, i autor oko 600 ulja na staklu, (nije naiva) vrlo originalnog slikarstva, savršene izrade i kolorita (kao da nije rađeno ljudskom rukom), koje ne spada niti u jednu poznatu likovnu doktrinu ili konvenciju. Slike su  različitih formata od onih manjih pa sve do onih velikih

Također je i autor grandioznog slikarskog projekta HRAM MINIJATURA s ukupno 2.160 majstorskih minijatura, ulja na papirusu, sažetih u pedeset poliptiha. Prpino slikarstvo je dvostruki potpuno novi proboj u likovnosti, jer je u dva navrata došao do čudesnih novih otkrića u načinu slaganja boja. Prpino slikarstvo stručnjaci su ocijenili kao najoriginalnije u povijesti  slikarstva (Dr. Vinko Zlamalik, akademik Mohorovičić) i dosad potpuno nepoznatim u bilo kojoj doktrini ili likovnoj konvenciji. To je novi  još neviđeni likovni svijet i nudi revolucionarne promjene u likovnoj umjetnosti.

Pomognimo ovom istinskom umjetniku, jer kod službenih likovnih i književnih krugova u Domovini, naišao je na neprobojni zid šutnje i ima tretman - kao da ne postoji. Treba pogledati web stranice na Internetu (Mile Prpa) – slikarstvo (minijature i ulja na staklu), te poezija. Autor već 30 godina u Domovini bezuspješno traži velike izložbene galerije, a i književni listovi su mu odreda nedostupni.

„Ako nekome smeta brza brdska rijeka, pa joj zato gradi ustavu –  dobit će još raskošniji slap“ (Prpa)

“Život mi ne daje pravo da budem jači i viši od drugih, ali mi daje pravo da dajem od sebe i jače i više od drugih." (Prpa)

"Pjesnikom se postaje kad se doživi rascvat duše, pa se u svakom biću vidi dragost, u svakoj stvari ljepota, a svaki se šum čuje kao glazba nade”
(Prpa)


“U tom mnoštvu stihova Prpa je doživio potpuni rascvat duše, i čega se god dotakne, poput mitskog Mide, pretvori u pjesničku sliku, stih, strofu ili pjesmu!”

(Prof. Grga Rupčić)

Opus kreacija autora Mile Prpe zauzima u slikarstvu  posve individualni položaj... Magičan svijet boja u ovom opusu fascinira sveobuhvatnom harmonijom varijacija određene skale tonova. Kompozicija impresionira jedinstvenom harmonijom boja, a prostor dominacijom homogenih tonova koji prožimaju cjeloviti ciklus“

Akademik Prof. Dr. Andre Mohorovičić (1996)

„Stoga njegovo izražavanje nije ropstvo ili potčinjavanje bilo kojoj poznatoj doktrini ili likovnoj konvenciji... Slikarstvo je stvar duha, rekao je Leonardo da Vinci.

U mjetnik Prpa nam je pokazao da je slikarstvo istovremeno i poezija.“

Prof. Dr. Vinko Zlamalik (1975)

Molimo potencijalnog izdavača ili sponzora da se javi izravno autoru: mile.prpa(AT)zg.t-com.hr


Hrsvijet.netOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">