Zatvaranje državnih granica nije rješenje za problem ebole, ističe se u završnom priopćenju godišnjega koordinacijskog susreta Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara, održanog prošloga tjedna u Douali, u Kamerunu, izvješćuje agencija Fides.

U priopćenju se ističu patnje afričkih zemalja pogođenih epidemijom ebole, kao i potreba inventivnosti u traženju rješenja.

Drugi problem o kojem se govorilo bila je demokracija u Africi, te je istaknuto kako su "odbijanje demokratskih obrata i nedostatak poštovanja prema zakonu temeljni uzroci napetosti i stanja nereda u više afričkih zemalja."

Afrički biskupi stoga pozivaju na "poštovanje ustava i demokratskih obrata, što je temelj bilo kakvog održivog razvoja".

Takav razvoj može omogućiti ispravno iskorištavanje afričkih prirodnih bogatstava, ističe se u priopćenju. Dosljedno, poziva se na transparentnost u međunarodnim inicijativama izvlačenja prirodnih bogatstava te se preporučuje da sve afričke zemlje sudjeluju i imaju strogi nadzor nad raspodjelom prihoda od rudarstva.

Priopćenje završava najavom kongresa Vijeća za pravdu i mir, koje će se održati u Namibiji, sljedeće godine, na temu integralnoga ljudskog razvoja.

 

M.M.