Brojni su mitovi i dezinformacije o koronavirusu, koje kruže društvenim mrežama i medijima. Puni su mediji izjava ministara o borbi protiv koronavirusa. Međutim, rijetko gdje možemo čuti da je stanje našeg imuniteta zapravo ključni faktor u obrani od ove, kao i od drugih bolesti.

Prema onome što se u šumi napisanog može razabrati simptomi mogu uključivati povišenu temperaturu, groznicu, kašalj i kratkoću daha. U težim slučajevima, infekcija može prouzrokovati upalu pluća ili otežano disanje. Kako bi se izbjegla infekcija ključna je osobna higijena te izbjegavanje kontakta s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe.

Kao najrizičnije skupine spominju se one iznad 65 godina starosti, te pojedinci koji, zbog ovih ili onih razloga, imaju smanjen imunitet, odnosno otpornost organizma.

Kako ojačati imunitet?

Umjesto širenja panike koje već za posljedicu ima „stampedo prema trgovinskim lancima i nerezonsko pražnjenje polica“, odgovorne osobe i mediji puno bi više učinili savjetima o prirodnim načinima podizanja imuniteta.

Već i površnim pregledom javno dostupnih informacija vidljivo je kako je povećanje imuniteta prirodnim putem vrlo jednostavno i jeftino.

Dovoljno je svakodnevno uzimati dovoljne količine agruma (naranče, grejp, limun, limeta), brokulu, crvenu papriku, češnjak, đumbir, kivi, špinat i bobičasto voće. Uz kazano, važno je spavati dovoljno, piti puno vode, konzumirati zdravu hranu, smanjiti unos kofeina, alkohola i slatkog, vježbati i boraviti dovoljno vremena na svježem zraku te izbjegavati stres.

Umjesto kave i alkohola, važno je uzimati čajeve za jačanje imuniteta. Kao najbolji za podizanje imuniteta preporučaju se čajevi od kamilice, metvice (nane), đumbira, koprive, šipka, aronije ili maslinovog lišća.

Međutim, informativne emisije i naslovnice tiskovina ne nude savjet kako je zapravo ključ borbe protiv koronavirusa u našem imunitetu. Takvo što, tu i tamo, tiho i stidljivo ustvrde određeni znanstvenici ali njihove izjave ostanu nezamjećene u vijestima o spektakularnom širenju pandemije u svijetu te borbi domaćih političara, i različitih kriznih stožera, protiv koronavirusa.

Da nije tragično, bilo bi vrlo smješno!

 

R. H.