Jubilarna 70. obljetnica stradanja na Daksi obilježava se u subotu, 25. listopada.

Molitvu na otoku Daksi u 11 sati predvodit će dubrovački biskup Mate Uzinić u sklopu ceremonije odavanja počasti žrtvama na Daksi, a odlazak brodovima na Daksu iz luke Gruž organiziran je u vremenu od 9 do 10.30 sati, a nakon obreda i povratak u luku Gruž. Istoga dana u 19 sati biskup Uzinić će predvoditi misu zadušnicu za sve žrtve Dakse u franjevačkoj crkvi Male braće u Dubrovniku, prenosi Ika.

Podsjetimo, u listopadu 1944. godine, po ulasku partizanskih jedinica u Dubrovnik, iz svojih domova odvedeno je oko 300 građana Dubrovnika, među njima i neki svećenici. Bez suđenja i mogućnosti obrane na otoku Daksi ubijene su 53 osobe.

Desetljećima nakon toga o tom događaju se nije smjelo govoriti, a kamoli komemorirati ga i tražiti odgovornost onih koji su zločin počinili.

Nakon demokratskih promjena organizirana je 1990. godine prva komemoracija na Daksi. Godine 2006. osnovana je Udruga Daksa 1944./45. koja je 2007. godine podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za ratni zločin i sa zahtjevom za ekshumacijom. Za zločin još nitko nije odgovarao.

Posmrtni ostaci ekshumirani su 2009. godine i pronađeni su kosturi 53 osobe što je bilo daleko više od očekivanih 35 osoba s poznatog popisa „U ime naroda”. DNA analizom utvrđen je identitet 18 osoba, a za 26 osoba, na temelju podataka i dokumenata sa sigurnošću se može reći da su ubijeni na Daksi. Posmrtni ostaci većine stradalnika dostojanstveno su pokopani na Daksi 2010. godine u zajedničku grobnicu podno spomen-obilježja.

Među stradalnicima na Daksi je i sedam svećenika. Četvorica su svećenici Dubrovačke biskupije: don Mato Dobud, don Josip Schmidt, don Mato Kalafatović-Milić i don Đuro Krečak, dvojica franjevaca su iz Reda Male braće: fra Marijan Blažić i fra Toma Tomašić i jedan je član Družbe Isusove o. Petar Perica.

 

M.M.