U perivoju svetišta Majke Božje Trsatske održava se euharistijsko slavlje, središnji događaj Drugoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Na susretu pod gleslom "Obitelj - nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske" okupilo se više od 10000 vjernika, Marijinih hodočasnika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske.

Među sudionicima je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnica Ana Komparić-Devčić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i potpredsjednik skupštine Županije Primorsko-goranske Željko Plazonić te zamjenica župana Marina Medarić.

U ulaznoj procesiji dvije obitelji jedna iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, a druga iz Dubrovačke biskupije donijele su zavjetnu svijeću hrvatskih katoličkih obitelji. Ulazak procesije bio je popraćen himnom ovoga susreta „Kristu vjerni zauvijek".

Euharistijsko slavlje predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Alessandrom D'Erricom, te s hrvatskim nadbiskupima i biskupima, izaslanikom BK BiH pomoćnim banjolučkim biskupom Markom Semrenom, kao i s više od dvjesto svećenika.

Prije samoga početka euharistijskoga slavlja riječ dobrodošlice uputio je riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Svoje molitve upućujemo uskrsnulom Gospodinu, koji je u trenutku svog uzašašća svojim učenicima obećao da će trajno ostati s njima, iako odlazi k Ocu. Želimo ga moliti da i među nas dođe, da se nastani u našim srcima i u našim obiteljskim domovima, da bude trajno s nama i mi s njime. Upravo smo se radi toga, po uzoru na apostole i prve Gospodinove učenike sabrane u Dvorani posljednje večere, i mi ovdje, u našem hrvatskom Nazaretu, okupili iz svih krajeva naše domovine, iz Bosne i Hercegovine i iz inozemstva, da zajedno s Marijom, Majkom Crkve, molimo dar Duha Svetoga za nas, za naše obitelji, za našu lijepu domovinu i sve njezine ljude. Duh Sveti je životvorac koji sve može obnoviti i oživjeti, koji može otkloniti strah, vratiti nadu, ražariti ljubav, učvrstiti zajedništvo, rekao je nadbiskup Devčić, te dodao „svima želim obilje nebeskih darova po zagovoru Gospe Trsatske, Svete Mati Djedovine, Svete Mati složnosti, Svete Mati naše, kako Mariju ovdje od pamtivijeka zazivaju njezini pobožnici".

Riječ pozdrava uputio je u nuncij D'Errico koji je u ovoj prigodi je pročitao pismo koje je riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću uputio papa Franjo, a potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin. U pismu se ističe, kako se „Vrhovni Svećenik duhovno ujedinjuje u molitvi sa svima koji će se susresti na tome događaju u Marijanskome svetištu na Trsatu".

Petrov nasljednik, kao Pastir sveopće Crkve, neumorno naviješta kako je uloga kršćanske obitelji, nekoć i sada, da snagom sakramenta Svete ženidbe naviješta svijetu Božju ljubav i blizinu. Vaš je susret poput jedne uvertire predstojećim znakovitim događajima za život Crkve; Svjetski Susret obitelji u Philadelphiji i Sinoda biskupa. Molimo stoga zajedno da, preko ovih događaja, Crkva pronađe prikladan put rasuđivanja i prihvaćanja onih pastoralnih sredstava koja će pomoći obiteljima suočiti se s izazovima našega vremena, u svjetlu i snazi Evanđelja, stoji u pismu, te se izražava želja Pape da „hrvatski katolici, u potpunoj vjernosti Kristu i Crkvi, budu odvažni svjedoci velikoga dostojanstva i životne važnosti obitelji, zalažući se neprestano za njezin rast i razvoj na svim poljima društvenoga života".

Započinjući slavlje, kardinal Josip Bozanić je rekao „ovu svetu misu na Marijinom Trsatu, ponad grada Rijeke slavimo s vama i za vas drage hrvatske katoličke obitelji. Molimo danas za sve naše obitelji. Drage hrvatske katoličke obitelji: želimo vam zahvaliti za svakodnevno svjedočenje koje pružate hrvatskom društvu i svijetu svojom vjernošću, svojom vjerom, nadom i ljubavlju, jer su brak i obitelj jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva. Želimo va ohrabriti u izazovima i kušnjama vašeg obiteljskog života".

Također kardinal je u obraćanju obiteljima naglasio kako „Isus, Sin Svete nazaretske obitelji poznaje sve vaše radosti, žalosti i tjeskobe. K njemu, svome Uskrslom Gospodinu, živom i među nama prisutnom danas dolazimo s povjerenjem moleći darove duha mir, ljubav, snagu i radost novoga života".

 

M.M.