Misom zadušnicom koju je u samostanskoj i župnoj crkvi – svetištu Gospe Sinjske u petak 27. studenoga predvodio fra Joško Kodžoman, provincijal splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, obilježen je Spomen-dan ubijenih franjevaca Cetinske krajine, žrtava partizansko-komunističkih zločina.

U misnom slavlju koncelebrirali su sinjski gvardijan fra Petar Klapež, fra Stjepan Čovo, dekan splitskog Katoličkoga bogoslovnog fakulteta fra Anđelko Domazet, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije fra Josip Grbavac, cetinski dekan don Stipe Ljubas, sinovac ubijenog fratra fra Stanko Milanović Litre te još 19 svećenika. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Gospe Sinjske pod ravnanjem mo fra Jure Župića, a za orguljama je pratila s. Jelena Mijić. Ispred oltara postavljen je plakat s fotografijama ubijenih franjevaca i oko njega 20 lampiona. Gvardijan Klapež s ambona je pročitao imena ubijene braće.

Uvodeći u misno slavlje, provincijal fra Joško istaknuo je kako je ono izraz zahvalnosti prema umorenoj braći ali i želje da se ne zaborave dani i godine u kojima su, na širokom prostoru Cetinske krajine, uz fratre, stradale i tisuće drugih istinskih hrvatskih domoljuba i bogoljuba. Pozvao je na molitvu za svu kršćansku braću u svijetu koji podnose patnje i kušnje zbog svoje kršćanske vjere. U propovijedi je oslikao okolnosti u kojima su franjevci stradali te kazao kako je "danas svakom objektivnom promatraču jasno da su ubojstva franjevaca, koja su se dogodila u vihoru II. svjetskog rata i u poratnom vremenu u Cetinskoj krajini, bila posljedica sustavnog istrebljenja najperspektivnijih snaga na tom prostoru, među njima naravno i franjevaca, profesora, dušobrižnika, onodobnih vodećih znanstvenika…"

"Ovo misno slavlje, izraz je prije svega naše sveopće zahvalnosti našim mučenicima", zaključio je podsjetivši da današnje stradavanje kršćana u svijetu, premda se o svemu rijetko i podcjenjivački izvještava, poprima dramatične razmjere. "Progon kršćana u zemljama Bliskog istoka samo je dio opće svjetske antikršćanske politike, čiji su tragovi i danas vidljivi u mnogim zemljama".

Nakon mise fra Joško blagoslovio je reljefe u klaustru samostana, a u obred blagoslova uveo je gvardijan fra Petar. Podsjetio je da je u II. svjetskom ratu i poraću ubijeno više od 600 katoličkih svećenika, redovnika i redovnica, a u splitskoj provinciji Presvetoga Otkupitelja 44 franjevca, od kojih njih 20 u Cetinskoj krajini. U prigodi slavlja 300. obljetnice slavne pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor, izrađeni su reljefi cetinskih franjevačkih mučenika koje su učinili naši umjetnici, kazao je fra Petar. Za vrijeme blagoslova reljefa i kađenja vatrom Zbor franjevačkih bogoslova otpjevao je himan "Veliča duša moja Gospodina". Obred je završio blagoslovom i pjesmom "O Gospe Sinjska", prenijela je mrežna stranica splitskih franjevaca.

 

M.M.