Svečano puštanje u rad lifta i vidikovca u 107 metara visokom mostarskom zvoniku crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru upriličeno je u ponedjeljak.

Od sada će biti i vidikovac odakle će posjetitelji sa sto metara visine moći gledati Mostar s njegovim kulturno-povijesnim spomenicima. Do 70 metara moći će se dizalom, a dalje stubama. U dijelu zvonika bit će postavljena izložba o povijesnom naslijeđu Mostara.

-Otvaramo vidikovac s kojeg iz ptičije perspektive možemo vidjeti ljepotu i različitosti grada Mostara. Druga faza započeta je 2002. kad smo dali ime ovom zvoniku Mostarski zvonik mira. Zamolili smo sve veleposlanike koji imaju sjedište u BiH da iz svoje zemlje donesu sliku ili grafiku na temu mira - rekao je fra Iko Skoko, gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, istaknuo je kako bi želio da ovaj zvonik mira, kao i drugi domovi mira oko crkve, budu orijentir svima koji promišljaju politiku ne samo u Mostaru.

- Želimo graditi ambijent u kojem će se razmišljati o budućnosti, a ne o drugim problemima koji nas prate već dulje u Mostaru - istaknuo je Čović.

Uređenjem vidikovca završena je prva faza uređenja Mostarskog zvonika mira crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru. Predviđeno je da od prizemlja zvonika do 40. metra visine bude  postavljena Međunarodna galerija mira, a od 40. metra naviše kronološki prikazan grad Mostar kroz povijest.

Inače, zvonik visok 107,20 metara, s vidikovcem na visini od 75 metara. Izgrađen je 2000. godine po arhitektonskom rješenju Davora Smoljana dipl.ing.arh. plan statike uradili su Borislav Azinović, ing., i prof. dr. Mladen Glibić, izvođač građevinskih radova bio je Hering d. d. Široki Brijeg; a voditelj radova na zvoniku, kripti, crkvi i zvoniku bio je tadašnji mostarski gvardijan fra Ivan Ševo.

- Svaki put u ovakvoj prigodi moja je gorljiva želja da sve one koji su pomogli, i to bez iznimke, uključimo u naše molitve – sve njih iz Mostara i Hercegovine, Republike Hrvatske i Europe, i Amerike – mislim tu i na nezaboravne ljude, naše dužnosnike od kojih mnogi više nisu među živima, kao i na neke državne institucije. Uključujem tu i sve izvođače radova, koji su nam velikodušno pomogli da smo tu, gdje sada jesmo. Hvala im svima - kazao nam je u telefonskom razgovoru bivši mostarski gvardijan fra Ivan Ševo, koji je u razdoblju 1996.-2000. vodio izgradnju kripte, crkve, zvonika i kapelice, izgrađenih na mjestu stare mostarske crkve sv. Petra i Pavla, zapaljene od strane JNA u proljeće 1992. godine.

 

M.J.