Paljenjem četvrte adventske svijeće pred dubrovačkom katedralom u subotu 23. prosinca završen je ovogodišnji program paljenja četiriju adventskih svijeća pod nazivom „Tvoje svjetlo daje mi nadu". Službu riječi uz paljenje posljednje adventske svijeće predvodio je don Marinko Šljivić, župni vikar župe sv. Mihajla – Lapad. Svijeću je upalio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica. 


U svom nagovoru don Marinko se upitao koji je smisao Božića i Badnjeg dana, je li riječ o prigodi u kojoj će se dobro popiti, još bolje pojesti i što svečanije obući ili se slavi noć u kojoj je u jednom malom gradu Bog odlučio dotaknuti čovjeka i došao u liku djeteta nemajući niti kuće, niti odijela, niti hrane niti pića?

Istaknuo je da Bog dolazi kako bi pohodio čovjeka, te je potaknuo vjernike da ga dočekaju čiste nutrine i pruže mu toplinu otkrivajući pravu vrijednost Božića. „Božić je dan u kojem je Bog odlučio dotaknuti tebe!", kazao je don Marinko, te nastavio: „Badnji dan i Božić iskoristite kako biste ih proveli sa svojim najbližnjima. Jer ta nazaretska obitelj koja nije imala niti novca da plati svratište, ta nazaretska obitelj koja u sebi nosi sudbinu prognanih koji nemaju što obući, nemaju što pojesti, izdržala je jer ju je držalo zajedništvo. Zaboravite lijepa odijela. Sjednite za stol sa svojima i malo popričajte o godini iza vas, pogledajte se u oči međusobno si oprostite i onda će Božić uspjeti u vašim obiteljima!".

Zbor župe sv. Mihajla pod vodstvom s. Veselke Grebenar je animirao liturgijsko pjevanje.

Prethodne tri subote u ovom programu su sudjelovale župa sv. Petra – Boninovo, katedralna župa Velike Gospe, župa sv. Andrije i župa sv. Križa – Gruž. Vjernici su se ovim programom kroz četiri tjedna pripremali za proslavu svetkovine Rođenja Gospodinova, a svakog tjedna su dobili i prigodni letak, te se, kao i ove subote, nakon službenog dijela programa na prostoru ispred katedrale nastavljalo druženje uz čaj, krostule i adventske pjesme. Program „Tvoje svjetlo daje mi nadu" organizirali su Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije i Grad Dubrovnik.

 

M.M.