40. jubilarni susret mladih kršćana - hodočašće povjerenja na zemlji u organizaciji ekumenske zajednice iz Taizea započinje u četvrtak, 28. prosinca, u švicarskom gradu Baselu. Na susretu koji završava na Novu godinu očekuje se dolazak oko 15 tisuća mladih iz više od 45 zemalja. Prema podacima Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije, na susretu će sudjelovati i oko 1300 mladih iz Hrvatske. 


Mladi trebaju doživjeti kako u Europi postoje područja u kojima je nadnacionalna suradnja već postala nešto samorazumljivo – rekao je u razgovoru za njemačku katoličku novinsku agenciju KNA prior zajednice Taize brat Alois. Želimo potaknuti i promicati pozitivni razvoj u europskome društvu, rekao je prior. Brat Alois je istaknuo vezu između aktualnog „europskog umora" i „isparavanja vjere" u većem dijelu Europe.

Crkve imaju odgovornost pomoći mladim ljudima živjeti svoju vjeru na novi, dublji i osobniji način. Tko to otkrije, taj će se još snažnije zalagati za Europu – objasnio je prior zajednice Taize. Istaknuvši izazov koji migracije stavljaju pred europske kršćane, prior je upozorio na važnost istinskog partnerstva s Afrikom. 

Hodočašće povjerenja na zemlji prvi se puta održava na međi triju država i dva jezika. Prelazak granica je realnost koju svakodnevno živite. Basel je europski grad. Dolaskom u njega želimo posvjedočiti da nije nemoguće vratiti se izgradnji Europe, istaknuo je u svome pismu mladima brat Alois.

 

M.M.