Logo

Plenarno, 56. zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije započelo je u sjedištu HBK na zagrebačkom Ksaveru u utorak 10. travnja. Uz članove HBK na zasjedanju sudjeluje apostolski nuncij u RH nadbiskup Giuseppe Pinto, prvi tajnik nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, kao i izaslanici drugih biskupskih konferencija vojni ordinarij u BiH i podpredsjednik BK BiH Tomo Vukšić, ljubljanski nadbiskup i predsjednik Slovenske BK Stanislav Zore, te uime Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda subotički biskup Ivan Penzeš. Također zasjedanju je nazočio generalni tajnik HBK, imenovani hvarski biskup mons. Petar Palić.


Uvodeći u zasjedanje koje je bilo otvoreno za medije, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić najavio je teme o kojima će se raspravljati tijekom zasjedanja.

Istaknuo je kako će biti riječ o tri dokumenta: „Da vaša radost bude potpuna" (Iv 15,11) - kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima" koji je priređen uz pomoć Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Nadalje, biskupi će razgovarati o pismu Kongregacije za nauk vjere biskupima Katoličke Crkve o nekim vidicima kršćanskoga spasenja „Placuit Deo" (Svidje se Bogu). Pismo je napisano u duhu trajna crkvenog učiteljstva i naučavanja pape Franje koji je već do sada spominjao neke tendencije među ljudima koje su nalik poznatim drevnim krivovjerjima, pelagijanizmu i gnosticizmu. Treći dokument o kojem će biti govora je izrada nacionalnoga kurikula o „svećeničkom odgoju i izobrazbi" (Ratio nationalis). Nadbiskup Puljić pojasnio je kako su prošle godine predstavljene nove „Odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi", koje je objavila Kongregacija za kler. Temeljem toga općega dokumenta HBK će izraditi nacionalni „uputnik" (kurikul).

Nadalje je spomenuo i Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se od 15. do 16. rujna održati u Splitu i Solinu. U vezi s tim, biskupi će biti upoznati o dosadašnjoj pripravi kao i o programu odvijanja samoga susreta.

Nadbiskup Puljić istaknuo je i kako će ove godine od 12. do 17. studenoga hrvatski biskupi ići u pohod Ad limina apostolorum, te će tom prigodom obići Kongregacije i Urede Svete Stolice. Audijencija kod Svetoga Oca predviđena je 12. studenoga.

Na kraju je nadbiskup Puljić izvijestio kako će tijekom zasjedanja predsjednici pojedinih tijela, Komisija, Vijeća i Odbora HBK podnijeti svoje redovito godišnje izvješće. Uz neke izbore i potvrde bit će govora i o mandatima u tijelima HBK.

Zasjedanje se planira završiti u četvrtak 12. travnja, kada je predviđena i konferencija za tisak u 12 sati, također u sjedištu HBK.

 

M.M.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.