U četvrtak 17. svibnja u kasnim popodnevnim satima završen je posljednji od četiri susreta pape Franje sa čileanskim biskupa, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Na kraju ovog „perioda razmišljanja i bratskog susreta", papa Franjo je predao „svakom pojedinom od svoje braće u episkopatu" pismo na španjolskom jeziku.

U pismu čileanskim biskupima Papa je okarakterizirao susrete u Vatikanu, koji su započeli u utorak 15. svibnja i na kojem su sudjelovala 34 čileanska biskupa, kao „otvoreno razlučivanje" o „mučnim zbivanjima" koja su „nanijela štetu crkvenoj zajednici" i „oslabila rad Crkve u Čileu posljednjih godina". U svjetlu „bolnih događaja" vezanih uz zlostavljanja maloljetnika, zloupotrebu vlasti i savjesti, navodi se u Papinom pismu, na susretima se dublje razmišljalo o „ozbiljnosti istih" i „tragičnim posljedicama" osobito po žrtve. Papa je izvijestio kako je imao priliku zamoliti „od srca za oproštenje" neke od njih, a toj su se molbi „jednodušno" pridružili i biskupi izrazivši spremnost i odlučnost dati naknadu za nanesenu štetu.

Papa u pismu zahvaljuje biskupima na „punoj raspoloživosti koju je svaki pojedini očitovao u prihvaćanju i suradnji u svim promjenama i odlukama koje ćemo morati implementirati na kratki, srednji i dugi rok, a koje su nužne za usp. ostavu pravde i crkvenog zajedništva".

Papa na kraju poziva biskupe da „nastave izgrađivati proročku Crkvu, koja će znati staviti u središte ono što je važno: služenje Gospodinu u gladnome, zatočenome, migrantu, zlostavljanom".

 

M.M