Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) primila je na večerašnjoj izbornoj skupštini 36 novih članova, te od danas najviša hrvatska znanstveno-umjetnička ustanova ima, u tri kategorije, ukupno 382 člana.Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić prije izbora podsjetio je na odgovornost članova Akademije koja je, kako je istaknuo, jedna od temeljnih institucija hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske, te uz Katoličku Crkvu, najvažniji čuvar nacionalnog identiteta.

"Danas je Akademija okrenuta prema budućnosti i rješavanju temeljnih problema hrvatskog društva, od gospodarstva do sustava vrijednosti; postigli smo to da nas slušaju, da nas pitaju i da se od nas očekuju razmišljanja o raznim društvenim problemima", kazao je Kusić, dodavši da se HAZU "pozicionirao kao referentno mjesto u društvu koje se zalaže za trajne vrijednosti".

Među redovite članove izabrano je 11 kandidata, u dopisne članove sedam, u članove - suradnike 16, te je reizabrano dvoje članove suradnika.

Za redovite članove izabrani su Mladen Žinić, Ferdo Bašić, Slobodan Vukičević, Vjekoslav Jerolimov, Mladen Machiedo, Jakša Fiamengo, Dubravka Oraić-Tolić, Josip Užarević, Zlatan Vrkljan, Mladen Obad Šćitaroci i Zoran Juranić.

Za članove suradnike HAZU-a izabrani su Nella Lonza, Pero Aračić, Robert Matijašić, Goran Durn, Ivona Marasović, Miljenko Kapović, Mario Šlaus, Dražen Matičić, Mateo Žagar, Mario Brdar, Dubravka Sesar, Anđela Frančić, Darko Gašparović, Miro Gavran, Julijana Matanović i Vjera Katalinić, te su u istu kategoriju prošli reizbor Josip Lisac i Tomislav Filetin.

Za dopisne članove HAZU izabrani su Robert Badinter i Andro Mikelić iz Francuske, Igor Štagljar iz Kanade, Antun Tucak iz Hrvatske, Johannes Reinhart iz Austrije, Rainer Grübel iz Njemačke i Odd Magnus Faltinsen iz Norveške.

Potrebnih 68 glasova nisu dobila dva predložena kandidata: Dragomir Vojnić (51 glas) za redovite članove i Tajana Krička (64 glasa) za članove suradnike.

Svečano proglašenje i predstavljanje novih članova HAZU-a održat će se 17. lipnja.

 

M.M.