Američka NASA je izvijestila da je 2012. godine Sunce erumpiralo jakom solarnom olujom koja je skoro pogodila Zemlju, a koja je bila dovoljno velika da bi, da je pogodila naš planet, modernu civilizaciju vratila u 18. stoljeće, prenosi Yahoo News.


Radilo se o najjačoj solarnoj oluji u posljednjih 150 godina, a kroz Zemljinu orbitu prošla je 23. srpnja 2012. Znanstvenici su analizirali podatke koje je prikupio solarni opservatorij koji je oluja pogodila i zaključili da bi to bilo usporedivo s najvećom solarnom olujom dosad – onom iz 1859.

Nacionalna akademija znanosti kazala je da bi ekonomski utjecaj takve oluje mogao koštati moderno gospodarstvo više od dva trilijuna dolara i uzrokovati štetu koju bi godinama trebalo popravljati.

– Da je do erupcije došlo samo tjedan dana ranije, Zemlja bi bila na vatrenoj liniji – izjavio je Daniel Baker, profesor atmosferske i svemirske fizike na Sveučilištu Colorado.

Baker je istaknuo da je uvjeren više nego ikada da su Zemlja i njezini stanovnici imali nevjerojatnu sreću da se erupcija 2012. dogodila „tjedan dana kasnije“.

 

M.M.