Ogromno solarno jedro, čiji je osnovni cilj pokazati mogućnosti svemirskih putovanja bez pokretačkih motora, NASA će lansirati u svemir do kraja studenog ove godine.

Svemirski brod Sunjammer, što je službeni naziv ove letjelice, plovit će prostranstvima Sunčevog sustava kao brod na moru zahvaljujući 1 208 kvadratnih metara velikom jedru, kome će potisak davati sunčev vjetar.

Sunjammer će biti drugi teret na raketi Falcon 9, u vlasništvu SpaceX agencije, čiji je osnovni zadatak postaviti Opservatoriju klime dubokog svemira na takozvanu prvu Lagrangeovu točku (L1), koja se nalazi 1.5 milijuna kilometara od Zemlje.

Nakon što raketa istovari Sunjammer svemirska će letjelica krenuti prema točki udaljenoj 3 milijuna kilometara od Zemlje koristeći samo strujanje fotona sa Sunca, to jest solarni vjetar. Iako će pritom vršiti i neka znanstvena ispitivanja, glavni cilj ovog projekta je istražiti mogućsolnost svemirskih putovanja koristeći solarna jedra.

Ukoliko se jedra pokažu kao mogući način transporta u Solarnom sustavu, počet će se koristiti za pokretanje svemirskih letjelica koje će pratiti ‘vremenske prilike’ u Svemiru, te će nas na vrijeme upozoriti na solarne oluje koje bi mogle naštetiti Zemlji.

 

M.M.