U palači HAZU predstavljen je zbornik radova Vita litterarum studiis sacra objavljen u čast akademiku Radoslavu Katičiću koji su izdali Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i FF-pres, a uredili akademik Mislav Ježić, Ivan Andrijanić i Krešimir Krnic.

Kako je u svom govoru istaknuo predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, učenici akademika Katičića ovim zbornikom iskazuju svoju potporu velikom znanstveniku, ali i osobi koja se izdignula iznad naših obzora.

-Akademik Katičić je gigant znanosti i kulture s nepodijeljenim ocjenama njegova rada. On je jedan od najuglednijih članova Akademije i Akademija je ponosna na njega - rekao je Kusić podsjetivši da je akademik Katičić osim HAZU član još šest europskih akademija.

Govoreći o njegovom životu, akademik Kusić je ocijenio da je akademik Katičić jedan od najvećih europskih i svjetskih filologa koji je dao izniman doprinos jezikoslovlju, povijesti i teoriji književnosti. Posebno je spomenuo njegov rad na rekonstruiranju pjesama iz slavenskog pretkršćanskog razdoblja, kazavši da se radi o biseru slavenske filologije.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras istaknuo je iznimnu vrijednost Katičićeve Sintakse hrvatskoga jezika te na radove iz najranijega doba hrvatske pismenosti, kao i na njegovu monografiju o hrvatskom jeziku, koju je ocijenio silnim vrelom podataka o povijesti i naravi hrvatskog jezika.

Poruku dekana Filozofskoga fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Marka Jurčića pročitao je prodekan prof. dr. sc. Željko Holjevac. Jurčić je poručio da je akademik Katičić jedan od najuspješnijih profesora Filozofskoga fakulteta koji je utemeljio studije lingvistike i indologije koji su postigli svoju međunarodnu afirmaciju.

Tajnik Razreda za filološke znanosti akademik August Kovačec kazao je da je akademik Katičić zaorao duboke brazde u slavenskoj filologiji i drugim srodnim područjima, dok je akademik Mislav Ježić rekao da Katičićev znanstveni rad služi na čast Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Beču.

-Zbornik može dati sliku o obuhvatnosti Katičićeva znanstvenoga rada te o poljima i granama koje je obuhvatio. Sva se ta polja mogu se podvesti pod obuhvatan pojam multidisciplinarne filologije kakvom se Katičić bavio kao posve izuzetan polihistor ne samo u našoj sredini, nego i u međunarodnoj znanosti - poručio je akademik Ježić. Akademik Katičić zahvalio je svojim bivšim učenicima i prisjetio se pojedinih događaja iz svoje znanstvene karijere.

 

M.M.