Izgleda da Vlada u odlasku želi ostaviti još jedan poguban trag svoje neizlječive privrženosti bivšoj državi. Ovaj put kroz ZNANOST, nastoje se otškrinuti, a zatim širom otvoriti vrata Balkanu.

Zatečeni naslovom u medijima o zajedničkom osnivanju Centra za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana u Splitu, u kojem ulaze Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija i Srbija, ali ne i Slovenija i Austrija (prema „definiciji“ granica Balkana je do Beča), odlučili smo reagirati.

Pozivamo sve, ne samo znastvenike i širu javnost, već i buduću Vladu te Predsjednicu da zaustave ovaj nepotreban projekt koji nije ništa drugo već projekt uhljebljivanja za ionako osiromašenu državu, a kojim bi se provodili loše političke ideja.

Kako se navodi “Cilj centra je financiranje istraživanja, umrežavanje znanstvenika te zajedničko sudjelovanje u projektima EU”. Znanost nema granica, a jedini kriterij za dobivanje projekata je kvaliteta pa nisu potrebne ovakve asocijacije i milosti tko zna kavih mecena i mentora. Hrvatska je članica EU i ravnopravan partner bilo kome u svijetu te takvi “centri” nemaju nikakvog smisla jer postoje razni projekti koji potiču međunarodnu suradnju, a koje između ostalih uključuju i države tzv. Zapadnog Balkana. Popriličan broj takvih suradnji potiče upravo Norveška koja je istaknuta kao financijer Balkanskog centra u Splitu. Pitamo se zašto ovakav Centar, ako ga baš smatraju potrebnim, nije napravljen npr. u Beogradu gdje je i začeta ideja Balkana već u Hrvatskom i Mediteranskom gradu Splitu.

Organizaciju navedenog Centra vodili bi direktor i dvoje zamjenika (!?) koji će navodno biti izabrani na međunarodnim natječaju. Pitamo se koji će biti kriteriji izbora? Hoće li to biti znastvenici? Menađeri? Ili nešto treće, za sada skriveno pod skutem znanosti? Direktor bi čak imao i diplomatski status! Radi li se tu o veleposlanstvu države u nastajanju, a prema smjernicma SANU napisanima u Memorandu 2? Oni koje žele diplomatski status posao trebaju tražiti u za to profiliranim institucijama.

Za sve one koji misle da je Hrvatska dio Balkana preporučamo da pročitaju u udžbeniku iz geografije za IV. razred gimnazije, autora Feletar i Vuk (Meridijani) znanstveno utemeljeno objašnjenje zašto Hrvatska nije na Balkanu i s tim pojmom nema nikakve veze. Sramotno je da se u Hrvatskoj, koja je članica EU, danas više nego ikada gura pojam Balkana kojim se pokušava nasilno nametnuti ideja da je to ono čemu pripadamo. Tako je kod nas nedavno održani i podržani Balkanski botanički kongres, sajam hrane “Terra Madre Balkan i sl. Prema opisu koji nalazimo u traženju objašnjenja pojma Balkana stoji da je taj pojam obojen negativnim značenjim, a to su nasilje, sveopća nazadnost i nesnošljivost. Želimo li se zaista svrstavati u ovakve kategorije i naslove?

Iako pojam Balkanskog poluotoka ne zadovoljava geografsku definiciju poluotoka, pogreška njemačkog geografa Zeune s početka 19. stoljeća postala je općeprihvaćeni pojam kojega krajem 19. st. srpski geograf Jovan Cvijić nastoji maksimalno afirmirati (nažalost dobrim dijelom i uspijeva). Kao rektor Beogradskog sveučilišta i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, Cvijić je upregnuo sve svoje snage služeći afirmaciji srpske nacionalne ideje i širenju srpske dominacije na cijeli prostor Južnih Slavena. Pod okriljem znanosti i tzv. objektivnosti Cvijić koristi naziv Balkan da bi potkrijepio punu opravdanost postojanja tzv. “Balkanske istorijske tradicije”. Pojam “Balkansko poluostrvo” iznimno je dobro povezivao srpska “znanstvena” tumačenja da u “balkanskoj istorijskoj tradiciji” postoji i razvija se ideja ujedinjenja svih balkanskih naroda jer su njihovi pripadnici zapravo srpskog podrijetla, samo su povijesnim slijedom ponešto različiti i “zagađeni utjecajima s rubnih područja”.

Hrvatska ni geografski, ni društveno ni povijesno ne pripada u tzv. Balkanske države. Hrvatska je povijesna sastavnica zapadnoeuropskog-sredozemnog i srednjeeuropskog kulturnog područja Europe.

Prema svemu navedenome, ozbiljna znanstvena institucija nikako ne može u svom nazivu imati znanstveno neutemeljeno ime jer to već na prvu upućuje da zagovornici ovakvih ideja ne poznaju geografiju, povijest ni kulturu svoje zemlje.

 

Dr.sc. Mirna Batistić

Dr.sc. Nenad Jasprica