Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, msgr. dr. Ratko Perić održao je predavanje na temu „Nadbiskup Stepinac i poglavnik Pavelić“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Predavanje je organizirao Klub studenata povijesti Filip Lastrić koji su željeli organizirati događaj koji će privući veliki broj profesora i studenata.

„Na našim sastancima pričamo o svemu i odlučili smo organizirati predavanje o nadbiskupu Stepincu, a tko bi bio bolji održati to predavanje od našeg biskupa Perića“, rekla je Valentina Ujević, potpredsjednica Kluba studenata povijesti Filip Lastrić.

Msgr. dr. Ratko Perić se u svom izlaganju bazirao samo na 10 izravnih susreta nadbiskupa Alojzija Stepinca i poglavnika NDH Ante Pavelića od 1941. do 1945. godine.

Perić je objasnio da je kardinal Stepinac uvijek bio na svom mjestu i u Zagrebu, Lepoglavi, Krašiću kao što je i danas na svome mjestu u Zagrebačkoj katedrali iza glavnoga oltara, dok Pavelić nije.

„Ratno doba. Proglašenje NDH. Na Veliku subotu, javlja Katolički tjednik Zagreb, 12. travnja 1941.  godine, preuzvišeni gospodin nadbiskup dr. Alozije Stepinac učinio je službeni posjet zamjeniku poglavnika Nezavisne države, gospodinu Eugenu Kvaterniku, prilikom obnove hrvatske neovisnosti. Bez ikakva trijumfa, sasvim pristojno i dolično“, rekao je msgr. dr. Ratko Perić.

Perić je istaknuo da je  Pavelić Stepincu nudio da preuzme vlast, a on nije ni htio čuti o tome jer to nije njegova stvar.

„Nadbiskup se kao istinski domoljub raduje uspostavi hrvatske države, on to jasno izriče i te '41 i na komunističkom sudu '46 da se hrvatski narod izjasnio za hrvatsku državu. Stepinac je bio za to da se hrvatski narod opredijeli, kako se oni opredijele on će tako prihvatiti, ako oni hoće komunističku državu, on će prihvatiti volju hrvatskog naroda“, kazao je msgr. dr. Ratko Perić.

 

M.M.