U Solinu, u srijedu, 24. svibnja, u 19,00 sati, održat će se u Javnoj ustanovi u kulturi Zvonimir Solin, predavanje dr. sc. Ante Nazora naslovljeno „Kontinuitet velikosrpske politike kao uzrok Domovinskog rata“ i predstavljanje novih publikacija HMDCDR-a, koje će predstaviti Mate Rupić, viši arhivist, voditelj Odjela za arhivsko gradivo.

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskoga rata javna je znanstvena ustanova – specijalizirani arhiv od interesa za Republiku Hrvatsku.

Centar obavlja djelatnost prikupljanja, sređivanja, čuvanja, zaštite te stručnog i znanstvenog istraživanja dokumentacije i svih podataka vezanih uz Domovinski rat, istraživanja istine o Domovinskom ratu i upoznavanja javnosti u zemlji i svijetu s utvrđenim činjenicama. Centar obavlja svoju djelatnost na čitavom području Republike Hrvatske sukladno Zakonu o Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskoga rata, Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima i drugim zakonskim propisima.

Predavanje dr. sc. Ante Nazora, ravnatelja Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata potaknuto je određenim razmišljanjima, među njima svojedobno i razmišljanjima određenih visokih hrvatskih dužnosnika, da je uzrok Domovinskomu ratu „konglomerat loših politika“, odnosno da su za rat „na ovim prostorima“ svi jednako krivi. Nasuprot tome, na osnovi dokumenata i njihovih izvora dr. Nazor rasvjetljava kontinuitet velikosrpske politike kao glavni uzrok Domovinskoga rata. Riječ je prvenstveno o izvorima iz godine 1939. koji upućuju na činjenicu da je sve ono što se dogodilo 1990. i 1991. godine u Hrvatskoj, praktički bilo pomno planirano još od godine 1939., ista područja, isti razlozi i isti oni koji to podržavaju.

 

Dragica Zeljko Selak