Najranjivije područje na klimatske promjene u Hrvatskoj je dolina Neretve. U slučaju rasta mora od 4 metra, potpuno nestaju Opuzen, Metković i Ploče, pa čak i Čapljina u BiH. Pod vodom bi završile i sve stare gradske jezgre, uključujući Dubrovnik, Split, Zadar, Trogir, Pulu ...

Nedavno objavljeni UN-ov izvještaj o stopi zagađenja Zemljine atmosfere upozorava da je čovječanstvo prošle godine ne samo povećalo razine CO2 na najviše u ljudskoj povijesti već je to činilo brže nego ikada.

Predviđanja znanstvenika nisu ni malo optimistična.

-Svijet će čak i prema optimističnim predviđanjima do 2100. godine ovakvim tempom biti topliji za 3 Celzijeva stupnja, a najnoviji članak o klimatskim promjenama u PNAS-u navodi da će prema takvim scenarijima razina mora diljem svijeta do kraja stoljeća porasti između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosjeke prije drastičnih promjena Zemlje zbog klimatskih promjena, piše Express.

Već i uz rast razine mora od samo jedan ili dva metra, sve rive na Jadranu bit će poplavljene. U slučaju rasta od 4 metra, bit će poplavljena i gotovo svaka stara gradska jezgra gradova uz obalu, a u slučaju rasta od 9 metara, pod vodom će biti Trogir, pola Solina, Kaštela, splitskog Poljuda, Dioklecijanove palače, Lore, luke i kolodvora...

Najranjivije područje na klimatske promjene u Hrvatskoj je dolina Neretve. U slučaju rasta mora od 4 metra, nestaju Opuzen, Metković i Ploče, pa čak i Čapljina u BiH. Pod vodom bi završila i stara gradska jezgra Dubrovnika. Na sjeveru, u Rijeci bi pod morem završila praktično svaka znamenitost ovog grada, a slično bi bilo i u Puli.M.M.