Umirovljeni profesor komunikologije Mario Plenković, otac hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu dobio je u utorak titulu počasnog profesora emeritusa toga sveučilišta, potvrdio je rektor Damir Boras.

Mario Plenković izglasan je uz jedan glas protiv i jedan suzdržan, kazao je Damir Boras Hini

Prijedlog za dodjelu titule dao je sam Boras na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj 11. lipnja, navodeći kako je riječ o pioniru komunikacijskih znanosti i osnivaču glavnog informatološkog časopisa, uglednom sveučilišnom profesoru, (ko)autoru 16 znanstvenih, monografskih, uredničkih, stručnih i projektnih studija, te oko 740 bibliografskih jedinica, znanstvenih, stručnih i publicističkih.

- Kao komunikolog sustavne grafičke komunikacije, Mario Plenković označio je današnje grafičko-komunikativno vrijeme kao novi vremenski komunikacijski prag čovjekove humane vizualne komunikacije, ističe među ostalim Boras u prijedlogu.

Na sjednici u utorak 9. srpnja, Senat Sveučilišta u Zagrebu njegov je prijedlog izglasao s jednim glasom protiv i jednim suzdržanim. Prema medijskim napisima, odluci se usprotivila Đurđica Čilić s Filozofskog fakulteta, a suzdržan je ostao njezin kolega s istog fakulteta Neven Jovanović.

Prema pravilniku, počasno zvanje i titula professor emeritus dodjeljuje se umirovljenom redovitom profesoru Sveučilišta u Zagrebu u trajnom zvanju, a predloženik za izbor u to počasno zvanje mora imati, uz ostalo, posebne zasluge za razvitak i napredak Sveučilišta te priznati međunarodni i domaći znanstveni, odnosno umjetnički, stručni i pedagoški doprinos te bogatu publicističku djelatnost.

 

M.M.