Hrvatski nogomet je u krizi, štoviše u ''nezapamćenoj krizi''. Srećom, na drugim nam poljima cvjeta! Gospodarstvo nam, hvala Bogu, nije u krizi, društvo nam nije u krizi, država nam nije u krizi.

Imamo poštenu i nadasve sposobnu vlast koja povlači iz europskih fondova da je milina gledati. I plodove tog povlačenja ubirati. Imamo pristojnog i finog predsjednika koji je osmislio ZAMP, a ništa pod milim Bogom nije ''zampio''. Osim zaslužene naknade za svoju genijalnu i masovno slušanu glazbu. Zar nije milina u takvoj zemlji živjeti, pa makar i nogomet ne bio baš najbolji!?

   Za Hajduk navijam otkako znam za sebe. Zato sam prošle subote bio neizmjerno ponosan na jedinstvo i dišpet pokazan na veličanstvenom skupu na Rivi. To što je malo poslije na praznom Poljudu moj Hajduk od Zagreba izgubio dva prema nula nije ugodno, ali je prava sitnica prema zadovoljstvu što skup na Rivi bio veličanstven. Utakmice je ubuduće možda bolje i ne igrati. Skupljajmo se na Rivi da osjetimo to jedinstvo i dišpet. A kako se jedinstvo i dišpet mogu bolje iskazati nego transparentom ''ZG=BG''!? I podrškom Josipoviću i Jovanoviću u ''isušivanju močvara''.

Dobro, još veći bi uspjeh bio da se uspjelo prekinuti utakmicu Hrvatske i Italije. Sigurno bi Josipović još žešće reagirao. Pa i Jovanović! Ali bi Stevanović začudo zašutio, ne bi vidio nedozvoljenu ikonografiju ni čuo zabranjeno pjevanje. Uostalom, što ćemo na tom Europskom prvenstvu kada tamo neće ići ni Srbi ni Bosanci!? Nije fora, a i nogomet bez ovdašnjih reprezentacija nije neki. No, za prolivenim mlijekom ne vrijedi plakati. Prokleti Nizozemac je sabotirao našu stvar, i to je to.

   No, još nije za sve kasno! Ako se i ne uspije izbaciti Hrvatsku iz kvalifikacija za Europsko prvenstvo, ostaje još Hrvatska nogometna liga. Nju valja rasturiti! Pa da se osnuje, kako Partija zapovijeda, Jugoslavenska nogometno-fudbalska liga. Tako bi se podignula kvaliteta hrvatskog nogometa. Vidjeli smo na primjeru košarke kako je to pozitivno utjecalo na hrvatsku košarku. Dobro, na velikim natjecanjima uglavnom gubimo. Ali nije sve u pobjeđivanju! Ima ponešto i bratstvu i jedinstvu. Pitajte Šešelja i njegove omiljene hrvatske političare.

Hrvatski je nogometni savez tumor na zdravom tkivu hrvatskog društva i stoga pod hitno mora biti odstranjen! Vidi, molim te, u društvu koje grca u dugovima oni plivaju u novcu; u državi u kojoj svaka udruga gleda da isisa koji milijunček od države oni neće ni lipe od države; u zemlje u kojoj sve kaska za razvijenim zemljama oni se bez srama guraju među desetak najboljih. Kako ih nije sram, kako im nije neugodno!? Dok naši samozatajni astronomi, fizičari, kemičari i ostali igraju za ''Ruđer Bošković'', tamo neki Luka Modrić igra za Real Madrid. Prava nepravda!

Oprosti, dragi čitatelju, ponijelo me. No, ako ćemo i ozbiljno, u ovako neuspješnoj državi nije mjesto uspješnom nogometu. Politika i zavist doći će mu glave. U gradu jednookih čovjek sa dva oka nije normalan. I samo je pitanje vremena kada će se jednooki udružiti i potruditi se da zapadne u ''nezapamćenu krizu''. Pri tome, naravno, ne mora značiti da je dvooki pošten, nekorumpiran itd. Ovdje, uostalom, nije o tome riječ.

 

Damir Pešorda