Splitskoj bi se diverziji protiv hrvatskog nogometa u normalnim okolnostima moglo prići samo na jedan način, a to je brzo pronaći i procesuirati počinitelja. To je posao policije. HNS bi pak trebao uložiti sve napore kako bi UEFI objasnio da je u pitanju teroristički čin a ne ispad navijačkih huligana.

Naime, teško se mogu optužiti navijači za incident na utakmici koja se igra bez navijača!? Međutim, kako u Hrvatskoj nisu normalne okolnosti, nitko ne radi svoj posao. Ministar policije prepucava se s HNS-om na Facebooku, a izgubljeni čelnici HNS-a nastavljaju s nebuloznim istupima u javnosti. Čime se sve više ukopavaju u glib.

   Tako su u emisiju U mreži prvog poslali izvjesnog Tomislava Packa, svoga službenog glasnogovornika. On je uspio neke kristalno čiste stvari toliko zamutiti da su i objektivnom promatraču Šuker i društvo postali pomalo sumnjivi. Taj mladi gospodin, koji bi svoju funkciju glasnogovornika puno bolje obavljao da je potpuno nijem, u rečenoj je emisiji izjavio: ''Ispričali smo se svima i pokušali objasniti što se dogodilo te osudili veličanje nacizma. To, na žalost, nitko nije prije primijetio, nije bilo moguće nešto napraviti tijekom poluvremena. Da smo saznali i dan prije, bilo bi prilično teško sanirati štetu jer je spaljen dio travnjaka i nije se moglo obnoviti travu, jedino zapaliti i ovaj drugi dio okolo pa da to sve zajedno bude veliki kvadrat .'' Treba uočiti dvije nebuloze u ovoj izjavi. Prva je da su oni, tj. HNS, osudili ''veličanje nacizma''. Time je diverziju pretvorio u veličanje nacizma te tako implicirao da u hrvatskom društvu buja nacizam. Ni profesionalni antifašisti to bolje ne bi izveli.

Druga opasna besmislica koju je taj čovjek izrekao jest tvrdnja da oni u HNS ne bi mogli ništa učiniti protiv travnate svastike i da su je uočili dan ranije. Zapravo, ovdje je riječ o nekoliko besmislica. Prvo, kako odrastao čovjek na početku 21. stoljeća može tvrditi da se za 24 sata ništa ne bi moglo učiniti protiv nekog simbola na travi, pa makar taj simbol bio iscrtan specijalnom kemikalijom!? Drugo, svojom nespretnom i nepotrebnom izjavom dao je štofa zlobnicima da malom preinakom njegove tvrdnje ustvrde da su u HNS za svastiku znali dan prije utakmice, što su neki portali i učinili. To već otvara prostor raznim spekulacijama.

Ulje na vatru zdušno dolijevaju i hrvatski mainstream mediji. Oni nariču o nekoj nacionalnoj sramoti, neonacizmu, niskim granama na koje se srozao hrvatski nogomet itd. Prvo, nema govora o nacionalnoj sramoti u slučajevima kada je u pitanju diverzija. Diverziju čine oni koji su protiv neke zajednice a ne lojalni članovi zajednice, prema tomu zajednica je žrtva takvih čina. Ako se imamo zbog čega sramiti, onda je to zbog toga što organi gonjenja još nisu pronašli počinitelja ili počinitelje. Drugo, ne radi se ovdje ni o kakvu neonacizmu nego o pokušaju da se sabotira reprezentacija, koja očito igra predobro da bi je se izbacilo igrom na travnjaku. Treće, hrvatski reprezentativni nogomet jedna je od rijetkih vrhunskih stvari u zemlji, tako da nema govora o tomu kako nam je nogomet u krizi. Vjerujte, da uredno gubimo utakmice kao Srbija ili Bosna i Hercegovina, nitko ne bi crtao kukaste križeve po travnjaku.

Sve u svemu, dok se ne dokaže drukčije, najlogičnije je sumnjati da je od bombe u Židovskoj općini i na židovskom groblju do diverzije na poljudskom travnjaku u pitanju isti rukopis. Kojim se uporno želi ispisati lažna priča o fašističkoj Hrvatskoj. Brine i to što se čelnici HNS ponašaju tako smeteno i fatalistički da se na trenutke čini kao da su pristali na tu šizofrenu igru. Vidjet ćemo, ali ne bi me začudilo da se nakon ovoga zahukta projekt ''regionalne lige''.

 

Damir Pešorda