Ljeto, vrijeme godišnjih odmora, još nije ni završilo, a antifašisti oštro kreću u ofenzivu. Ima li se u vidu njihov izvanredni smisao za nerad, iznenađuje da su se tako rano aktivirali. Mora da je nešto važno u pitanju. Antifašistička ekspozitura u aktualnoj hrvatskoj vladi i neimenovani visoki povjerenik za Hrvatsku, Milorad Pupovac, ultimativno traže od Plenkovića da hitno makne zakonito postavljenu ploču poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu.

Plenković će nakon malo rastezanja njihovoj želji udovoljiti. Uostalom, sve je to dio dobro uigrane predstave. Kako bi onaj kojeg valja ''suhim zlatom platiti'' mogao iznevjeriti Milorada!?

S druge strane antifašistički aktivisti vruću političku jesen najavljuju prosvjedom protiv preimenovanja Maršalova trga. Doduše, okupilo ih se tek stotinjak njih, tȁ ljeto je, more toplo… Ipak, važna je poruka, a ne brojnost. Da je bilo po brojnosti, tzv. antifašisti nikada ne bi ni igrali spomena važnu ulogu u Hrvatskoj. Kao što to i biva kada antifašisti prosvjeduju, mediji su iscrpno izvještavali o prosvjedu. Na skupu smo vidjeli zastavu pod kojom je paljena i ubijana Hrvatska, a i zastavu SSSR-a. Ako je to ono što nam antife nude, onda nam fašizam ne gine. U njihovoj izvedbi.

Koliko god prosvjed šačice Hrvatskoj nesklonih ljudi izgledao neuvjerljiv, zbog anakronog znakovlja pomalo i operetan, treba ipak pričekati da vidimo hoće li se Bandić i HDZ u zadnjem trenutku pokolebati i ''voljenom Maršalu'' ostaviti trg. Na kojem se udomaćio, i ne ide mu se preko Romanije. To će ujedno biti i odgovor na pitanje postoji li u ovoj zemlji ikakva šansa da se odlijepimo od loše prošlosti, a komunistička epizoda u hrvatskoj povijesti to nedvojbeno jest, ili smo osuđeni da je ponavljamo. I zaglavimo u lošoj beskonačnosti.

Bilo kako bilo, antifašisti neće stati. Kulturu i medije već su pokorili i podredili svojim interesima, sljedeća velika borba vodit će se za konačno i potpuno preuzimanje obrazovanja. Kako se naivno, tipično hrvatski, nadobudni domoljubi ne bi za godinu, dvije ili pet čudili što im to djeca uče u školi i gdje su ti ''hrvatski intelektualci'' da dignu svoj glas protiv perverzije i blasfemije, treba im reći već danas: antife su na korak do potpune pobjede i na planu obrazovanja i obrazovne politike. Uspjeli su maknuti Barišića i dovesti svoju ministricu, a i premijer im je, da tako kažem, sve skloniji.

Očekivati snažniji otpor unutar HDZ-a, bojim se, nije realno. Za ostanak na vlasti i sinekure koje uz taj ostanak idu žrtvuje se štošta. Presudan utjecaj obrazovnog sustava na hrvatsku budućnost ionako je prosječnom HDZ-ovom aparatčiku i suviše apstraktan, nešto što će se možda pokazati točnim u budućnosti, a možda i neće. Dok su blagodati sudjelovanja u vlasti tu, ovdje, sada. Opipljive i slatke. Još jednom se, izgleda, pokazuje točnom formula koju su inozemni upravljači Hrvatskom patentirali početkom ovog tisućljeća: zarobi HDZ i zarobit ćeš Hrvatsku.

 

Damir Pešorda