Šest dana pred izbore za hrvatske zastupnike koji će nas predstavljati u Europskom Parlamentu, izgleda da su se definitivno rasplinule nade u jedan razuman ishod političkog natjecanja između Hrvatske demokrastske zajednice i Saveza za Hrvatsku. Na žalost, predsjednik tog Saveza, Milan Kujundžić nije uspio postrojiti svoje suigrače na polju na način da bi zaista koristili hrvatskim interesima, pa je i dalje Vladimir Šišljagić, kao odmetnuti indijanac koji se je u tom Savezu našao na prerijama koje su za njega očito prevelike, vodio i vodi svoj rat protiv onih koji nisu neprijtelji naše neovisnosti i naših sloboda. Vodi rat protiv HDZ-a kao navodnog glavnog neprijatelja i time pogoduje neojugoslavemskom prokektu.

Kujundžić je očito precijenio činjenicu da je Šišljagićev HDSSB (Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje) parlamentarna stranka i zamislio si da će njenih nekoliko zastupnika u Hrvatskom Saboru biti dobra baza za nadogradnju institucionalnog kapitala cijelog parlamentarnog bloka kojeg je, on, Kujundžić, smislio.

Kakve to kompromise ima formalni vođa HDSSB-a, teško je odgonetnuti. Istina jest da je u vrijeme Ive Sanadera, HDZ politički uništio (a bio je korak i do fizičkog uništenja političkog i vojnog lidera Slavonije, Branimira Glavaša), te da i sam Glavaš sada iz zatvora pada u neke osvetničke ekcese kada udara po HDZ i daje izravnu podršku današnjoj trojki Josipović- Milanović-Pusić to jest vođama neokomunističke partije. A izravnu podršku dao je u Večernjem listu Zoranu Milanoviću. (''Obzor'' 01. ožujka 2014.) Ali ipak, Glavaš je za sada u zatvoru i to u Bosni i Hercegovini pa teže može nadvladati svoje osjećaje i procijeniti nacionalnu krizu u Republici Hrvatskoj, dok Šišljagić nikako ne može opravdati svoje razorne izjave nekakovim neshvaćanjem.....

Svima nam je jasno da u HDSSB-u ima odličnih Hrvata i po koji političar, ali prvu i zadnju rijeć tamo ima Šišljagić. Također je dobro poznato da u Savezu za Hrvatsku, osobno dr. Kujundžić ima iza sebe prepoznativu političku bazu, ali je ta baza, kako i on sam priznaje udruživanjem sa Šišljagićem i drugima, apsolutno nedovoljna za provedbu većih političkih ciljeva.

Spavači se bude: protiv branitelja, protiv Šukera, za Linića....

Nekoliko dana pred parlamentarne EU izbore, uz vratolomije Saveza za Hrvatsku, pojavljuju se i drugi fenomeni samo-raskrinkavanja komunističkih i četničkih spavača.

Među ostalima, širi se nevjrojatno žaljenje zbog političkoga pada komesara Slavka Linića, koji je ''spremio preko 100 milijuna kuna na sigurno'' i razorio do neviđenih granica hrvtsku ekonomiju. Pojavljuju se i na oko idiotske kritike nekih medija (a ističe se u tome kolumnist hrvatske prošlosti iz ''Večernjega lista''), koji udara po velebnoj skupštini hrvatskih branitelja održanoj prošloga petkau dvorani Vatroslav Lisinski, osporavajući hrvatskim borcima njihova politička prava, pa čak i pravo velikog športaša Joea Šimunića, da im se pridruži na zasjedanju.. Na športskom terenu, udara se i po Davoru Šukeru, predsjedniku Hrvatskoga nogogometnoga saveza, koji nije dozvolio ministru Jovanoviću (13. svibnja 2014.) da na Kantridi pobjednicima nogometnog Kupa Hratske, nogometašima Rijeke, preda pokal hrvatskoga Kupa kao pobjednicima tog turnira. Kup je bio svećano predan, ali predao ga je netko tko ne pljuje svakodnevno po hrvatskom športu i hrvatskoj kulturi. Ali, još jedna čudnovata pojava: ne kritiziraju sada ti drugovi iz medija i Vlade predsjednika Ivu Josipovića, koji je odredio u svojoj odsutnosti da glavnu ulogu u protokolu odigra u njegovo ime jedan od najvećih mrzitelja hrvatskih športaša i našega naroda, nego ocrnjuju Šukera koji, ipak, takvo poniženje nije htio dopustiti. Šuker je prekršio protokol...da, točno, ali Josipović je pogazio športsku etiku i dostojanstvo tog velikog turnira sa samom odlukom da tog mračnog ministra podmetne u svoga izaslanika na velebnoj završnoj priredbi. Jer ako je on osobno bio na putu, a zaista je bio, onda je mogao i Jovnovića poslati na neki novi tajni zadatak u Beograd toga dana, a nekoga drugoga poslati u Rijeku.

Poplave rijeka i poplave laži

Pred nizom važnih ovogodišnjih izbora, izronili su lokalni stari krokodili iz mutnih voda, zajedno sa svojm pomlatkom: Sve za Jugoslaviju, pa i uz javno osobno osramoćenje, sve u znaku mržnje i falsifikata.

Malo je dana ostalo do izbora:HDZ se zasigurno još nije do kraja pročistio, ali ipak ta stranka jest i dalje kontinuitet politike hrvatske državotvornosti i europskih sloboda. Pravi hrvatski posao je da kandidati koalicije na čijem je čelu, u Europskom Parlamentu doprinesu idealiama koji se nalaze u osnovama Unije i neovisne Republike Hrvatske.

 

 

Domagoj Ante PETRIĆ