Kako bi pomutnja u službi predizborne kampanje Ive Josipovića i njegovoga lijevog bloka bila što veća, nailazimo u gotovo svim medijima, pa čak i u onima navodno ozbiljnijima, na zlonamjerne komentare (ili na vijesti iskrivljene podlim komentarima), koji bi trebali uništiti svaku nadu u redovima hrvatskih građana. Naravno, komunistička stara praksa usavršava se u okviru formalne demokracije a takvih pojava će biti na pretek.


Radi se ne samo o negativnom prikazu hrvatskih gospodarskih i znanstvenih potencijala, hrvatskog školstva i hrvatskih sveučilišta i instituta, nego na prvom mjestu o masovnom nizu insinuacija, podcjenjivanja i prekrivenih optužbi  prikupljenih bez profesionalne ozbiljnosti, kako bi se hrvatske demokratske intelektualce omalovažilo, kako bi se izoliralo sve političare koji nisu marksisti, kako bi se ponizilo crkvene dostojanstvenike (pa ove godine čak i sinjske alkare), prekrivši časne i inteligentne ljude plaštem krivnje ili sumnje. Bilo kakve krivnje i bilo kakve sumnje, ali uvijek one po naumu partije, koje bi morale ugurati izabrane žrtve u dvadeseti krug političkoga pakla.

To jest, pretvoriti dostojanstvene osobe u navodno opasne i neubrojive desničare, u opsesivne i monotematične neprijatelje LGBT pokreta, u ortake nečasnih tajkuna, ili barem u ''kontroverzne'' pojave koje se ne bi smjele ni kandidirati ni pokazivati u ''politički korektnom'' svijetu. A taj politički i medijski korektan svijet je danas onaj u kojem gospodare oni, članovi privilegirane kaste koljačkih komunističkih korijena.

Po Bogu i narodu, zrela poruka u Kninu

Homilija šibenskoga biskupa monsinjora Ante Ivasa na misi za Domovini u crkvi Gospe velikog hvatskog krsnog zavjeta u Kninu, 5. kolovoza, duhovno je obilježila ove godine proslavu Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja. Ukazao je biskup na taj monopol zla koji se bahati u javnosti Hrvatske. Ukazao je na komunističku ideologiju koja Hrvatsku uništava pod plaštom antifašizma, kao novo izdanje slične retorike i taktike onima koje su sistematski ubijale i pljačkale po našoj zemlji nakon II. Svjetskoga rata.

Biskup je opisao ishitrene konstrukcije kojima se Hrvatima nameću kompleksi i kojima se ruši sama bit postojanja naroda i države, pa se njegova propovijed zaista može smatrati antologijskim dokumentom kojeg bi trebao pročitati i upamtiti svatko tko želi djelovati na čvrstim osnovama, u javnom ili društvenom životu Hrvatske.

Bez da je Josipović spomenut, bez da je spomenuta njegova koalicija ili konvoj njegovih sljedbenika i ortaka, uloga tih aktera je dobila svoju pravu dimenziju u ovom povjesnom času.

Regijonalna kriza koja se širi

Biskup Ivas nije ušao u raščlambu međunarodne situacije na istoku i jugoistoku Europe, jer to nije bila ni prigoda ni mjesto za takovu analizu. Međutim, vidljivo je da proširena kriza na tim područjima glavni je razlog za današnji agresivni povratak retorike i taktike vladajučih barbara nad Hrvatskom: nakon porazom slobodnih Gruzijaca, ukrajinska tragedija, britanske prognoze o budućoj ulozi Krima, i nasrtaji Republike srpske na stabilnost Bosne i Hercegovine toliko su oduševili komunističku kliku na Pantovčaku i u Banskim dvorima, da su ubrzali svoj rad protiv stabilnosti Republike Hrvatske.

Tako bi – prema mišljenju nekih ekonomista - svi opetovani teški promašaji HNS-SDP koalicije pri vođenju ekonomije, mogli biti zaista promašaji s predumišljajem, a ne puka posljedica njihovog neznanja, frivolnosti, korupcije i lažljivosti. Svojim poslovanjem rade sve kako bi državu učinili financijski neodrživom i vojno neobranjivom u zraku, na moru i na kopnu.

U međuvremenu, po starim receptima marksista, vlast razvija strategiju napetosti, koja bi trebala istrošiti moralne rezerve naroda i materijalne resusrse države. Čirilica u Vukovaru za izazivanje prosvjeda, uloga Vesne Pusić na protuhrvatskim međunarodnim skupovima, konfliktvni udžbenici, odbijanje zakonski neprijekornih referenduma, sporovi s uvjerenjima katolika i tradicijonalnim brakom, itd., prestavljaju gomilanje unutarnjih sporova koji bi trebali istrošiti sustav individualne i skupne životne sposobnosti.

Džepovi hrvatskog otpora

Hrvatski poslovi ipak se obavljaju idalje, barem u udrugama hrvatskih branitelja, u djelovima nekih stranaka (najviše unutar HDZ-ove koalicije), u kulturnim i umjetničkim društvima, u većini županijskih i gradskih uprava, u obiteljima, na stranicama nekih portala....Nacionalna svijest živi, ali snaga je toliko smanjena, da smo došli u situaciju kad moramo govoriti o ''džepovima'' dinamičnog i djelotvornog hrvatstva, dok magla korumpiranih balkanskih totalitaraca prekriva gotovo cijelu javnu scenu.

Hrvatski posao će biti pred sam kraj 2014. odgovorno glasovanje na predsjedničkim izborima i stvaranje građanske biračke svijesti koja ima s kandidaturom Kolinde Grabar Kitarović mogućnost izlaska iz duboke političke krize. Za hrvatsku demokraciju bilo bi pozitivno kad bi uz nju,pojavio se još neki povjerljivi kandidat. Međutim, nije izgledno da će netko povjerovati da je Milan Bandić nešto što Ivo Josipović nije....


Domagoj Ante PETRIĆ