Dok se hrvatski narod ljuti, uzrujava pa čak i strepi poradi produžene institucionalne ( iako trenutačno prekrivene) krize koju su prouzročili agenti ORJUNE i ekstremne''ljevice'' ubačeni u stranke koje su nešto postigle na redovitim i prijevreemenim parlamentarnim izborima 2015./2016. godine, u okruženju RH odigravaju se neprihvatljivi prizori rusko-srpske ratne scenografije.

Vojne vježbe koje održavaju postrojbe jedne i druge države u Republici Srbiji i u Srpskoj Republici (BiH) same po sebi dovoljni su razlog za zabrinutost zapadnih analitičara koji ne mogu ne uzeti u obzir agresivni i agresorski karakter srpskog vojnog sustava, koji dobiva masovnu potporu Ruske Federacije.

Tome također treba dodati da će, prema procjenama ruskih geostratega i drugih stručnjaka, Republika Srbija dobiti od svojih političkih pokrovitelja opremu vrijednu 8 milijardi dolara do 2020.godine, a SPECNAZ će se barem na neko vrijeme ustoličiti u Republici Srpskoj kako bi uvježbavala svoje lokalne saveznike, specijalce tog entiteta koji samo na papiru pripada sastavu Bosne i Hercegovine.

Dapače, i Moskva i Republika Srpska potpuno ignoriraju protivljenje Bosne i Hercegovine tom ruskom vojnom upadu, koji krši međunarodno pravo, dok ima sve više dokaza da Dodikovi policajci i vojna lica sudjeluju u vježbama s ruskim instruktorima i u Republici Srbiji.

Istodobno, Francis Boyle, bivši savjetnik haaškog tribunala, te profesor međunarodnoga prava na Illinois University, tvrdi da su Srbi - bez obzira na stranke koje su na čelu beogradske vlade - ustrajni u odluci ponovnog osvajanja i Kosova i dobroga dijela Republike Hrvatske, te da Nikolić, Vučić i Vulin u Moskvi traže sponzorstvo pa kakve god bile posljedice tih nasrtaja na suverene države i za mir u svijetu.

Zbog toga daju sve veće pogodnosti Rusima u održavanju vojnih vježbi koje nose pitomi naziv ''Slavensko bratstvo'' te su već do sada pretvorili Niš, Pančevo i Batajnicu u prekrivene ruske baze. A situacija u Brčkom je upitna.

Upravo u Brčkom je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, šest sati raspravljao s generalom Nikolajem P. Patruševom, zapovjednikom ruskog savjeta sigurnosti te najvažnijom osobom na polju vojne špijunaže unutar sovjetskog, odnosno Putinovog režima.

U takvom općem ozračju preslagivanja podlosti, zavjera i raketa, za Ruse i za političko vodstvo Srbije i Republike Srpske je otkrivanje i uhićenje terorističke mreže koja je na dan izbora u Crnoj Gori trebala isprovocirati veliko krvoproliće i osujetiti da se crnogorski narod izjasni za ulazak u NATO – bio velik udarac. zagovornicima rusko-srpskog bratstva.

Ne samo da im je plan propao, nego su shvatili da zapadne obavještajne službe vrše stanoviti nadzor nad cijelom jugoistočnom Europom. Toliko težak i opasan udarac je to bio da je srbijanska BIA odmah poslala po nespretne agente kako bi ih vratila u Srbiju i Rusiju. Sa svoje strane Aleksandar Vučić je gotovo pored svoje obiteljske kuće sam pronašao pola tone eksploziva kao dokaz da je i on meta ubojica, a predsjednik Novinarskog društva sa središtem u Zagrebu, inače Vučićev, kažu, rođak, je sam sebi pronašao prepiljene vijke u motoru automobila kojim se je vozio po, ni manje ni više, nego novosadskoj cesti.

Prema Francisu Boyleu, srpski premijer je veoma spretan čovjek. Prema njegovim informacijama Aleksandar Vučić, nasmiješeni predsjednik srpske vlade, uvjerio je Ruse da je Bosna i Hercegovina idealni poligon – uz bazen Baltičkoga mora, za isprobavanje svih vrsta naoružanja kraćeg dometa.

Osim toga, jedan i drugi operacija odlične su platforme za izazivanje ratova niskog intenziteta, koji bi u budućnosti mogli oslabiti obrambenu moć NATO-a te izazvati političke sporove među zemljama članicama a na kraju okončati međusobno povjerenje. Naravno, važne su im najviše eventualne pukotine u samom euro-atlantskom savezu.

Za Republiku Hrvatsku, za Hrvate u BiH i za hrvatsku dijasporu, veliko je pitanje postoji li namjera i sposobnost današnje hrvatske Vlade da ispuni svečana obećanja koja su dana u Mostaru, u Sarajevu i Zagrebu, kao žuran hrvatski posao, ili će se vlastodršci na trgu sv. Mrka iznova pokloniti tuđem diktatu?

 

Domagoj Ante Petrić